Туризъм, забележителности и бизнес

област Видин област Монтана област Враца област Плевен област Велико Търново област Русе област Силистра област Разград област Добрич област Шумен област Търговище област Варна област Бургас област Сливен област Ямбол област Ловеч област Габрово област Стара Загора област Пловдив област Хасково област Кърджали област Смолян област Пазарджик област Благоевград област Кюстендил област Перник област София област Софийски регион Затвори картата
 Сподели ::
Представяме обекти в област Монтана, хотели, къщи, вили за гости
български
english
deutsch
руский
ελληνικά
търсене по текст:
ГОРЕЩА ОФЕРТА

информация

забележителност Дряновския манастир съхранява костите на въстаници

 регион
 
 град
 
 
 
 

 Мавзолеят в Дряновския манастир съхранява костите на въстаниците
Дата: Tuesday, May 16 @ 14:17:53 EEST
Тема: Новини

През месец май се навършват 109 години от освещаването на паметника, който е един от първите в страната издигнат в памет на загиналите в Априлското въстание

Загиналите за народна свобода рядко остават забравени, техните имена се записват с думи на благодарност в историята, за тях се издигат паметници, споменават се при всяка годишнина от гибелта им. Така те остават вечно живи в народната памет. Един от начините да се възвеличае подвига на борците за народна свобода е изграждането на паметници и поставянето на паметни плочи с техните имена. За загиналите в Априлското въстание български синове и дъщери са сътворени много и различни по вид паметници на признателност на територията на цялата страна. В Община Дряново се намират три монументални паметника.

Един от най-ранно издигнатите паметници в страната е паметникът-мавзолей, съхранил костите на въстаниците намерили смъртта си в Дряновския манастир през героичните девет дни на обсада в бунтовния май на 1876 г. Той се намира в източната част на двора на историческия Дряновски манастир. Мястото където да се построи е определено на 10 ноември 1890 г. от комисия която включвала:
търновския окръжен управител, дряновския околийски началник, кмета и съдията на Дряново и др. в присъствието на игуменът отец Пахомий Стоянов, участник и летописец на събитията през Априлското въстание. Комисията решава паметника да се издигне там където се е намирала хаджи Пенчовата черквица.
Решението е взето, но осъществяването му започва пет години по-късно-на 8 май 1895 г. е положен основния камък на паметника. Изграждането продължава две години. На 8 май 1897 г. той е тържествено осветен от търновския митрополит Климент в присъствието на многохиляден народ.
В завършения си вид паметника-мавзолей представлява “монументална постройка, която по идея и архитектура е една рядкост у нас”. Планът на костницата е изработен италиянския техник Джовани Мосути, работещ по това време към Търновската окръжна комисия.
Архитектурната част има форма на многоъгълник (осмостенна пирамида) отвън и кръгла форма отвътре. Оградена е с желязна ограда, повтаряща формата на мавзолея. Към входа водят 8 стъпала с нисък перваз–върху левия има плоча със стар църковно-славянски надпис. Над входа се намира мраморна плоча, оказваща предназначението на костницата. Горният и край е оформен с релеф на лъв. Текстът изписан на плочата е: “ Въ память на славно падналите тука за българската свобода на 8. V. 1876 г. Признателното население отъ Търновский окръгъ”
Над основната част на паметника се издига четиристенна завършваща пирамида с размери дължина 1.8 м., ширина 1.8 м. и височина 4.00 м. Върху нея е поставено каменно кълбо, завършващо с голям кръст. Пред голямата четиристенна пирамидата, над входа се намират две по-малки странични четиристенни пирамиди с размери дължина 0.6 м., ширина 0.6 м. и височина 2.5 м.
Между малките пирамиди се намира скулптурата на четник със сложена на рамо пушка. Интересна е историята на изработване й. Автор е италианеца Лука Аржини. Той никога не е идвал в България и за изработването на скулптурата му е изпратена снимка на въстаник. По нея той не успял да разбере детайлите на българската носия – дрехи и навуща, цървули, за което се наложило в Италия да му бъдат изпратени комплект носия и снаряжение. Скулптурата е изработена от бял мрамор с размери дължина 0.7 м., ширина 0.5 м. и височина 1.5 м. Размерите на целия архитектурен ансамбъл са дължина 4.5 м., ширина 4.5 м. и височина 10 м. Паметника е иззидан от бял местен камък – варовик, изработен е по договор с Търновски окръжен съвет. Стойността на изработването му е 35 000 лв.
Предназначението на мавзолея е да пази в себе си тленните останки на геройски загиналите борци за народна свобода. Първоначално костите са се съхранявали в дървен шкаф, по-късно в стъклен саркофаг, а днес в мраморен. На източната страна на мавзолея се намира голяма мраморна паметна плоча, върху която с златни букви се четат имената на 179 въстаника от геройската чета на поп Харитон. Паметната плоча е поставена по повод 50-годишнината от въстанието в 1926 година, а двете елхички пред костницата са засадени точно преди 100 години. През 1976 г. в чест на 100 годишнината от Априлското въстание се построяват още два монументални паметника възвеличаващи подвига на загиналите през ма й 1876 г. На 4 километра западно от град Дряново по шосето за Габрово, на разклона за Дряновски манастир е издигнат Скулптурно – архитектурен паметник “Априлци” изработен от врачански варовик. Автор на паметника е Илия Илиев. Посланието изрязано с каменни букви гласи : “Слава на легендарните въстаници от четата на поп Харитон и Бачо Киро, участвали в епопеята на Дряновския манастир”. Паметникът е с размери дължина 4 м., ширина 4 м., височена 13 м. Завършен е през 1976 г. , стойността на изработката му е 90 000 лв. Вторият паметник е на воеводата на четата Поп Харитон Халачев. Той се намира се в района на Дряновски манастир, на 1 километър източно от манастира, по пътя за Габрово и Дряново.
Представлява орелеф. Направен е от гранит. Фигурата на на поп Харитон е до раменете. Под орелефа е надписа върху подравнена повърхност с текст “Поп Харитон 1835- 1876”. Размера на паметника е дължина 1.5 м. , ширина 1 м. и височина 4 м. а на орелеф дължина 0.8 м., ширина 0.4 м. и височина 0.8 м.

Катя Гечева – ТД “Държавен архив” - Габрово

 

visits:
Всички права запазени 2009-2015 www.tourism-hotels-bulgaria.com