Туризъм, забележителности и бизнес

област Видин област Монтана област Враца област Плевен област Велико Търново област Русе област Силистра област Разград област Добрич област Шумен област Търговище област Варна област Бургас област Сливен област Ямбол област Ловеч област Габрово област Стара Загора област Пловдив област Хасково област Кърджали област Смолян област Пазарджик област Благоевград област Кюстендил област Перник област София област Софийски регион Затвори картата
 Сподели ::
Представяме обекти в област Смолян, хотели, къщи, вили за гости, под наем
български
english
deutsch
руский
ελληνικά
търсене по текст:
ГОРЕЩА ОФЕРТА

информация

забележителност Национален музей "Параход Радецки" гр. Козлодуй

 
 
 град
 
 
 
 

 

Национален музей "Параход Радецки"

Националният музей "Параход Радецки" е единствения и уникален плаващ музей в България. Извършва круизи в акваторията на Козлодуйското пристанище. Той е свързан с незабравимия подвиг и саможертва на големия български революционер Христо Ботев и неговата чета. Музеят в кораба е изцяло свързан с Ботевата тематика, живота и делото на Хр. Ботев и трагичната гибел на неговата чета. Самият кораб “Радецки” с течение на годините се превръща в институция, в незаменима светиня и страница в нашата българска история.

В началото на април 1876 г. под ръководството на Хр. Ботев, Н. Обретенов и Г. Апостолов започнало сформирането на голяма чета, която трябвало да се прехвърли в България веднага след обявяването на Априлското въстание.

Първоначално организаторите смятали, че ръководители на четата трябва да са П. Хитов и Ф. Тотю, но решили, че при създалата се сложна международна обстановка ще трябва да изчакат с изпращането на четата в България. За воевода на четата бил избран Хр. Ботев.

Към средата на май подготовката на четата приключила. Като отчели развитието на въстанието в страната Хр. Ботев и неговите помощници, решили да насочат четата към Враца, тъй като силите на местната комитетска организация били запазени, и съществували възможности за вдигането на въстание.

На 16-ти май, Хр. Ботев и част от четниците се качват от Гюргево на австрийския пътнически кораб “Радецки” - извършващ редовен рейс по река Дунав. От Зимнич, Турну Мъгуреле, Корабия и Бекет. Към тях се присъединили и останалите доброволци, който били предварително разпределени в групи, за да не привличат вниманието на румънските власти.

На 17–ти (29-ти по нов стил) май “Радецки” бил завладян, след което екипажът бил принуден да спре парахода на българския бряг до село Козлодуй.

На парахода Радецки в 1-ва класа Хр. Ботев пише своето безсмъртно писмо, останало и до ден днешен в нашите сърца, адресирано до жена му Венета и невръстните му деца. Дъщеря му Иванка е едва на 40 дни.

Воеводата отправя написано от него писмо на френски до капитана на парахода – Дагоберт Енглендер, в което поставя своите искания и изрича прословутaтa фраза – “Тук се слуша мойта воля...” Капитан Д. Енглендер пристава при село Козлодуй пожелавайки успех на българските четници в тяхната безстрашна мисия. 

Музеят

Музеят събира, обработва и популяризира исторически сведения и документи, свързани с формирането на Ботевата чета, десанта й на козлодуйския бряг, героичния й подвиг, признателността на българския народ към безсмъртното й дело и възстановяването на легендарния параход "Радецки".
Съвместно с фондация "Спасение за парахода "Радецки"- гр. Козлодуй, музеят се грижи за съхраняването на националната светиня и за цялостното състояние на мемориалния комплекс "Козлодуйски бряг".

 

Адрес: Козлодуй, пристанището на града

Тел.: 0973/ 80658

Тел.: 0973/ 80744

Тел.: 0973/ 80753 – на кораба

 

Работно време:

от 9.00 до 18.00 ч.

без почивен ден

visits:
Всички права запазени 2009-2015 www.tourism-hotels-bulgaria.com