Туризъм, забележителности и бизнес

област Видин област Монтана област Враца област Плевен област Велико Търново област Русе област Силистра област Разград област Добрич област Шумен област Търговище област Варна област Бургас област Сливен област Ямбол област Ловеч област Габрово област Стара Загора област Пловдив област Хасково област Кърджали област Смолян област Пазарджик област Благоевград област Кюстендил област Перник област София област Софийски регион Затвори картата
 Сподели ::
Представяме обекти в област Русе, хотели, къщи, вили за гости, Русенски лом
български
english
deutsch
руский
ελληνικά
търсене по текст:
ГОРЕЩА ОФЕРТА

информация

забележителност Къща-музей „Захари Стоянов” с. Медвен обл. Сливен

 регион
 
 град
 село
 
 
 

Къща-музей "Захари Стоянов"

  Експозицията е открита на 3 март 1978 г. в чест на 100-годишнината от Освобождението на България. Намира се в къщата, закупена след смъртта на Захари Стоянов от съпругата му Анастасия Обретенова. Показани са лични вещи - обувки, връзка, шалче, първи издания на негови произведения, траурни броеве на в."Свобода", намерени в гробницата му, отворена през януари 1978 г., за да бъдат положени костите му в Пантеона на възрожденците.

Захарий Стоянов е роден през 1850 г. в с. Медвен, Сливенски окръг. Като младеж е бил овчар в Добруджа и шивашки чирак в Русе. По-късно става помощник-библиотекар в читалище "Зора", където се събират членовете на Тайния революционен комитет. Тук той се запознава с Никола Обретенов и е посветен в революционното дело. 3. Стоянов е един от организаторите на Старозагорското въстание - 1875 г. Включва се активно и в подготовката на Априлското въстание, участва в събранието на Оборище. След Освобождението на България се установява в Русе. Пише фейлетони и статии. От 1883 до 1885 г. е в Пловдив.

Редактира в. "Борба", в който популяризира идеята за Съединението на Северна и Южна България. 3.Стоянов е идеолог и председател на Българския таен централен революционен комитет, който организира борбата и извършва Съединението през 1885 г. След това той става председател на Народното събрание. Най-значителното му произведение е "Записки по българските въстания".Сградата е строена през 1898-99 г. за жилище на Анастасия Обретенова. Захарий Стоянов не е живял в къщата,тъй като умира преждевременно в Париж.

МУЗЕЙНА ЕКСПОЗИЦИЯ "СЕМЕЙСТВО ОБРЕТЕНОВИ" в къща-музей "Захари Стоянов" е посветена на българското Възраждане и жизнения път на Баба Тонка Обретенова и нейното семейство, пряко свързано с национално-освободителните борби и с обществения живот в Русе след Освобождението. Представени са оръжие, лични вещи на семейство Обретенови и Захари Стоянов, голям брой документи, снимки, портрети,. Експозицията е своеобразна илюстрация на националното съзряване на българина. Колекции: хладно и огнестрелно оръжие от 18, 19 и 20 век.

 

 Работно време:

8:30-12:00 и 13:00-17:30ч.

поч. ден - неделя; през зимата - поч. дни събота и неделя

 

гр. Русе

Адрес: бул. Придунавски 12

Телефон:               082/820996         082/820996

 

visits:
Всички права запазени 2009-2015 www.tourism-hotels-bulgaria.com