Туризъм, забележителности и бизнес

област Видин област Монтана област Враца област Плевен област Велико Търново област Русе област Силистра област Разград област Добрич област Шумен област Търговище област Варна област Бургас област Сливен област Ямбол област Ловеч област Габрово област Стара Загора област Пловдив област Хасково област Кърджали област Смолян област Пазарджик област Благоевград област Кюстендил област Перник област София област Софийски регион Затвори картата
 Сподели ::
Представяме обекти в област Стара Загора, хотели, къщи, вили за гости,под наем
български
english
deutsch
руский
ελληνικά
търсене по текст:
ГОРЕЩА ОФЕРТА

информация

забележителност Църквата "Свети Димитър" в Паталеница-Пазарджик

 регион
 
 град
 село
 курорт
 
 

 България-Църквата “Свети Димитър” в село Паталеница

Област Пазарджик

 

 Църквата „Св. Димитър” в село Паталеница е сред малкото добре запазени шедьоври на средновековната българска архитектура. В архитектурен план представлява кръстовокуполна базилика, чиито стени са покрити със сравнително добре запазени стенописи, показващи ярки ренесансови черти.

Построена е мястото на по-стар храм „Св. Пантелеймон”, от когото вероятно произхожда и името на селото.

През турското робство, било за да се запази храмът от разрушаване, било по естествени причини, той е бил засипан с пръст и се е образувал хълм. Местните жители забравили за него и е открит случайно в средата на ХІХ век. Преданията се разминават, но са свързани с череша, расла на хълма. То ли била ударена от мълния, то ли била разклатена от случайно вързано магаре, но под корените й се очертал проход към централната врата на храма.

Хората си спомнили за преданието за заровената църква и тя била разкопана от чорбаджи Петър Гагов през 1870 г. и наречена „Св. Димитър”.

Обявена е паметник на културата с национално значение.

Паталеница се слави с множество храмове. Местните хора се шегуват, че това е селото с най-много църкви на глава от населението.

Най-древно е светилището на Асклепий Земидренски от І-ІV в. сл. Хр., а най-нов е построеният от паталенчани параклис „Св. Георги”. Издигнат е на мястото на стара обител, където жителите са правели събори на Гергьовден. Параклисът е целият в бяло и затова сега го наричат „Белия гълъб”.

В Паталеница има и две църкви, посветени на Св. Богородица.

Малко встрани от селото е манастирът „Св.св. Апостоли Петър и Павел”, основан през ХІІ век. В него Апостолът на свободата Васил Левски е основал местния революционен комитет.

В двора му расте най-старата лоза на Балканския полуостров. Тя е на солидната възраст от 500 години.

 

Как да стигнем?

До село Паталеница има редовни автобусни линии от Пазарджик.

visits:
Всички права запазени 2009-2015 www.tourism-hotels-bulgaria.com