Туризъм, забележителности и бизнес

област Видин област Монтана област Враца област Плевен област Велико Търново област Русе област Силистра област Разград област Добрич област Шумен област Търговище област Варна област Бургас област Сливен област Ямбол област Ловеч област Габрово област Стара Загора област Пловдив област Хасково област Кърджали област Смолян област Пазарджик област Благоевград област Кюстендил област Перник област София област Софийски регион Затвори картата
 Сподели ::
Представяме обекти в област Велико Търново, хотели, къщи, вили за гости
български
english
deutsch
руский
ελληνικά
търсене по текст:
ГОРЕЩА ОФЕРТА

информация

забележителност Археологически музей ” Велики ПРЕСЛАВ”

 регион
 
 град
 
 
 
 

 

България-История на Археологически музей ” Велики ПРЕСЛАВ”

Идеята да се създаде археологичеки музей във В. Преслав, който да събере и покаже откритите на територията на старата столица паметници, възниква скоро след Освобождението на България от османско иго. Това става възможно обаче едва през м. октомври 1906 г., когато по инициатива на преславския учител и общественик Йордан Господинов и с помощта на  видния изследовател на българските старини К. Шкорпил, е основано Преславско археологическо дружество "Тича". Една от основните цели, заложени в устава на дружеството е именно уреждането на музейна сбирка и активна дейност в проучването и опазването на останките от  Симеоновата столица. Поради липсата на собствена музейна сграда, събраните през следващите години от частни лица и археологически разкопки експонати, са изложени в три отделни сбирки: в кметството, в местността Патлейна и в новопостроената хижа до Кръглата/ Златна църква.

В почти 100-годишната история на Преславския археологически музей са уреждани няколко експозиции. С течение на годините е натрупан и опит, и по-ефективни находки, а нарастващата нужда от по-голяма експозиционна площ довежда до трикратно преместване  на музея в нови стради.

С промяната си през 1957 г., експозицията на АМ "В.Преслав" става специализирана, като са показани паметници  само от средновековния период в развитието на града и околностите. Днешното си пространствено и тематично оформление  музеят има от 1993 г., като междувременно през 1998-а е оборудвана специална зала-съкровищница, предназначена да съхранява при подходящи атмосферни условия и повишена сигурност най-ценните експонати.   

 

СЪКРОВИЩНИЦА

Съкровищницата на Археологически музей "В. Преслав" е проектирана още при строителството на новата му сграда през 1980г. Въпросът за нейното оборудване със съвременна защита и технически средства обаче стана актуален едва след обособяването на музея като самостоятелна институция към община В. Преслав. Тази стъпка бе главната предпоставка да стане възможно връщането на всички наши експонати, предоставени от десетилетия на националните музеи, за постоянно домуване в Преслав. След модернизирането на Съкровищницата през 1998 година, тук при контролирана влажност на въздуха, се пазят предметите от Преславското златно съкровище, находки от  Двореца и музейната колекция от оловни печати - особено податливи на атмосферно влияние.

 Ценните находки са изложени във витрини с красива дърворезба, подарени от цар Борис ІІІ за обединената музейна експозиция   през 30-те години  на миналия век . Днес специалистите са доволни, че вече могат да покажат в тяхната естествена среда най-значимите паметници от епохата на българския Златен век, а заедно с това - да им осигурят надеждна консервация и участие в различни международни изложби.

ПРЕСЛАВСКО ЗЛАТНО СЪКРОВИЩЕ

Открито случайно, при земеделски работи преди повече от четвърт век, Преславското съкровище и до днес е една от най-богатите и бляскави находки от българското Средновековие. То включва предимно златни накити с висока художествена стойност, изработени в различни техники – клетъчен емайл, филигран, гранулиране, вграждане на скъпоценни камъни. Допълват го принадлежности към дрехи (златни и позлатени апликации и копчета), сребърни лъжици, части от чаша, обкови от рог и петнайсет византийски сребърни монети. Сравнителният анализ на находките, както и липсата на сигурни данни за практикуването на техниката на клетъчния емайл в Преслав, дават основание да се предположи, че голяма част от украшенията са произведени във Византийската столица Константинопол.

Спасителните разкопки в м. Кастана (на 3.5 км северозападно от Дворците), където е открито съкровището установяват, че на това място е съществувало селище – предградие на столицата, което е било опожарено и изоставено. Съкровището е било укрито в каменната печка на едно от полувкопаните жилища в него.   Данните от проучванията, както и наличието монети от  византийските  императори Константин VІІ и Роман II (945-959 г.), дават основание укриването на съкровището да се отнесе след средата на Х век и да се свърже с опустошаването на Преслав от Киевския княз Светослав през 969 г. и превземането на града от византийския император Йоан Цимисхи  през 971г.

 

НАДПИСИ

Епиграфските паметници са едни от най-интересните и достоверни исторически документи. Като преки свидетели на отдавна отминали времена, те разказват за важни обществено-значими събития и случки от частния живот на отделни лица, имат неоценимо значение за изясняването на редица лингвистични проблеми.

Като резултат от провежданите разкопки, днес  НИАРМ “В. Преслав” разполага с богата колекция от надписи. В експозицията на музея и на територията на резервата /издраскани по стените на Кръглата църква и по Източния крепостен зид/, могат да се видят оригинални кирилски, глаголически и гръцки надписи, датирани в по - голямата си част към Х век.

 КОНТАКТИ

Адрес:

Археологически музей
“В. Преслав”
Гр. В. Преслав – 9850, п.к. 16

Тел.:   0538 43243  0538 43243    0538 43243  0538 43243 ;
тел/факс:   0538 42630  0538 42630    0538 42630  0538 42630

е-mail:

info@museum-preslav.com

Директор:

Александър Горчев

Тел./Факс:

  0538 42630  0538 42630    0538 42630  0538 42630

e-mail:

aleksandar_gorchev@museum-preslav.com
aleks_gor62@abv.bg

Уредници:

Кремена Стоева

e-mail:

kremena.stoeva@museum-preslav.com
kremena_stoeva@abv.bg

 

Пламен Славов

e-mail:

plamen_slavov@museum-preslav.com
plamen_preslav@abv.bg

Доброволец:

Джоун Баш

e-mail:

joan_bash@museum-preslav.com
sunnyjeb@yahoo.com

 

visits:
Всички права запазени 2009-2015 www.tourism-hotels-bulgaria.com