Туризъм, забележителности и бизнес

област Видин област Монтана област Враца област Плевен област Велико Търново област Русе област Силистра област Разград област Добрич област Шумен област Търговище област Варна област Бургас област Сливен област Ямбол област Ловеч област Габрово област Стара Загора област Пловдив област Хасково област Кърджали област Смолян област Пазарджик област Благоевград област Кюстендил област Перник област София област Софийски регион Затвори картата
 Сподели ::
Представяме обекти в област Габрово, хотели, къщи, вили за гости
български
english
deutsch
руский
ελληνικά
търсене по текст:
ГОРЕЩА ОФЕРТА

информация

забележителност Караджов камък в близост до Кръстова гора.България

 регион
 
 град
 село
 курорт
 
 

България-Караджов камък край село Борово

 Караджов камък се намира недалеч от Асеновград край местността Кръстова гора в Централните Родопи. Регионът е известен и с други скални феномени разположени в близост.

 До Караджов камък се достига за около час и половина пеша, тръгвайки от Кръстова гора по посока Аязмото. Самото скално светилище се състои от две високи скали, между които сякаш е заседнал едноименният камък.. Насочете се към Аязмото и на разклона свийте в дясно. Върви се по черен път и разходката трае около час и половина. 

 Караджов камък е достъпен, но з
а да се стигне до скалното плато човек трябва да се изкачи по стръмен скален улей - първо по дървената стълба, а после по малки стъпала издълбани в скалата. Все пак изкачването е опасно и не е препоръчително да водите деца. Самата скала не е обезопасена и трябва да бъдете внимателни. На места височината на Караджов камък достига до 20 метра, а дължината му е 400 м.

 Ако пък предпочитате нещо по-екстремно и разполагате с алпийска екипировка можете да се опитате да изкачите скалата от по-стръмната страна.

 Тракийското скално светилище напомня на Белинташ. Караджов камък е по-известен като тракийско свещено място посветено на мъртвите. Оформя култов комплекс заедно с Белинташ и Кръстов връх.

 Общ за всички тракийски светилища се явява ритуалът на полагане на части от предварително разтрошени керамични съдове, изгарянето на дървен материал и други органични материали, което се последва от затрупването им с камъни. На практика при светилищата се забелязват няколко нива на почитане на скалата. Първото ниво е т. нар. ,долна“ култова площадка в подножието на скалите. Следва преход към „високата“ част на скалите или „възкачване“ по изсечени стъпала, а в най-горната част на скалния масив обикновено се откриват малки изсичания, дело на човешка ръка и по-големи естествени скални ями, които древните поклонници са запълвали с дарове.

 Любопитно е, че местните хора избягват да говорят за Караджов камък, според тях той е лош камък. За платото на скалата се носят слухове, че е осеяно с много заровени съкровища, които вероятно също са носители на лоша енергия. Догадки има много, но е безспорна истина, че цялата местност наоколо е била на особена почит от всички религии и култури, които са я населявали.

Скалният комплекс е обявен за защитена местност с цел опазването на местообитанията на защитени и редки видове животни. Скалите се обитават от дива коза, дива котка, скален орел и сокол скитник.

visits:
Всички права запазени 2009-2015 www.tourism-hotels-bulgaria.com