Туризъм, забележителности и бизнес

област Видин област Монтана област Враца област Плевен област Велико Търново област Русе област Силистра област Разград област Добрич област Шумен област Търговище област Варна област Бургас област Сливен област Ямбол област Ловеч област Габрово област Стара Загора област Пловдив област Хасково област Кърджали област Смолян област Пазарджик област Благоевград област Кюстендил област Перник област София област Софийски регион Затвори картата
 Сподели ::
Представяме обекти в област Сливен, хотели, къщи, вили за гости, под наем
български
english
deutsch
руский
ελληνικά
търсене по текст:
ГОРЕЩА ОФЕРТА

информация

забележителност Етнографски музей град Златоградналяво
наляво
надясно
надясно


 регион
 
 град
 
 курорт
 
 

Уникалният ”ЕТНОГРАФСКИ АРЕАЛЕН КОМПЛЕКС – ЗЛАТОГРАД” (ЕАК)

e най-голямата съвременна забележителност на Златоградска общината.

Идеята за създаването му е осъществена от собственика на фирма “БУЛТЕКС” ЕООД - инж. Александър Митушев, който осигурява необходимите материални средства и организация.

Той е първият в България (и засега – единствен!) частен етнографски ареален комплекс.

Комплексът е открит със съдействието и на Златоградската община на 24 май 2001 г. – в празничния ден, посветен на българската култура, просвета и славянска писменост.

Многобройните обекти, някои от които реконструирани с помощта на програмите ФАР и САПАРД разкриват и отразяват природо-географските особености и богатствата на хилядолетната история на Златоградския етно-културен ареал и преди всичко - на Златоград и селищата от общината. Неговата неповторимост се обуславя от:

  • Динамичния показ на музейната експозиция и демонстрацията на традиционни трудови умения

  • Новаторския експозиционен подход в занаятчийските работилници

  • Разположението на обектите в сгради – архитектурни паметници на културата, включени в архитектурен резерват (най-големият в градовете на Родопите!), който е обитаван целогодишно от своите стопани.

Основна тенденция в развитието на ЕАК е увеличаването на броя на обектите му, обогатяване на съдържанието и повишаване качеството на услугите. Неговата структура обхваща: I. Културно-исторически обекти; II. Места за настаняване; III. Заведения за храна и развлечения, където има възможности се прилагат подходите на туристическата анимация и атракция. През 2004 г. ЕАК е включен в списъка на 100-те национални туристически обекта в Република България. В началото на 2006 г. е обявен за “най-добър уникален етнографски комплекс в България през 2005 г.”. ЕАК вече има възможност чрез своите многобройни обекти да предлага на гостите си и двата типа туристически услуги – основни (нощуване, хранене и транспортиране) и спомагателни/допълнителни, комбинирани в разнообразни туристически пакети (еднодневни и многодневни).

www.eac-bg.com

Фото Христо Чипев

visits:
Всички права запазени 2009-2015 www.tourism-hotels-bulgaria.com