Туризъм, забележителности и бизнес

област Видин област Монтана област Враца област Плевен област Велико Търново област Русе област Силистра област Разград област Добрич област Шумен област Търговище област Варна област Бургас област Сливен област Ямбол област Ловеч област Габрово област Стара Загора област Пловдив област Хасково област Кърджали област Смолян област Пазарджик област Благоевград област Кюстендил област Перник област София област Софийски регион Затвори картата
 Сподели ::
Представяме обекти в област Кърджали, хотели, къщи, вили за гости, под наем
български
english
deutsch
руский
ελληνικά
търсене по текст:
ГОРЕЩА ОФЕРТА

информация

забележителност Узунов камък с.Горна Арда-Могилица-Смилян

 регион
 
 град
 село
 курорт
 
 

България-Местността Узунов камък край село Арда-Могилица-Смилян област Смолян планина Родопи

 

ГОРНОТО ПОРЕЧИЕ НА АРДА - ПЕШЕХОДЕН МАРШРУТ (1)

 

Написано от Administrator, по данни и информация от община Смолян   

Петък, 05 Септември 2008 15:58

Местността в горното поречие на Арда се достига по пешеходния маршрут Местността "Узунов камък", с. Арда - Защитена местност "Ливадите" - село Смилян с обща дължина 19,15 км.

За да достигнете до изходната точка на този маршрут, първо трябва да се придвижите до с. Арда, отстоящо на 36 км, южно от гр. Смолян. Разположено е в най-горното течение на р. Арда, откъдето носи и името си. Средна надморска височина - 900/1000 м. Наброява около 600 жители. На Илинден (2 Август) става общоселски събор, на който се стичат няколко хиляди души от близо и далеч.

Пътеката започва от местността "Узунов камък" прекосява тучни ливади, осеяни с дъхави цветя и билки, за да ви доведе до разклона на атракцион "Дядовата ряка". Тук можете да отдъхнете, да изпиете чаша ароматен планински чай или студен айрян, преди да продължите прехода. Маршрутът продължава на изток, през поляни, букови и борови гори, докато стигнете до м. "Кьошка", откъдето се открива прекрасна гледка към върховете на Родопите. В древността от тук преминавал един от пътищата, свързвал Тракийската низина с Беломорското крайбрежие при Кавала, Северна Гърция и на места все още са добре запазени участъци от каменната настилка. Северно от изградения при м. "Кьошка" заслон се издига родопският връх Ком. Археологически разкопки го свързват с древно тракийско светилище, а други с времената на османското нашествие, когато местното население води борба за съхраняване на вярата си.

И днес, на връх Ком по инициатива на млади хора от района са започнали възстановяването на накогашния параклис "св. пророк Илия".

От заслона при местност "Кьошка" пътеката продължава по стеснен участък и отвежда до защитената местност "Ливадите" над с. Сивино. Голямото естествено находище на Родопски крем (Lilium rhodopaeum Delip) в землището на селото е тип класическо находище, тъй като тук за пръв път е било намерено, а след това и описано това ендемично за нашата флора растение. Местността е едно от трите естествени находища на рядкото растение "Родопски крем" на територият на средните Родопи. Ако посетите района в края на м. Юни - началото на м. Юли, от специално изградената площадка за наблюдение ще можете да се насладите на поляната, осеяна с родопски кремове, поклащащи се подобно на изящни свещници под полъха на планинския ветрец.

От тук продължавате на североизток и ще достигнете до старото телено гранично съоръжение, охранявало държавната ни граница с Гърция до 1989 година. Сега само бетоновите колове и отделни участъци с мрежа напомнят за периода на студената война.

Маршрутът преминава през с. Сивино и след това пръдължава на север по горски път следващ течението на р. Сивинска, включена в Европейската мреже от защитени територии - Натура 2000 (на 10 км. до с. Смилян).

В Смилян не пропускайте да посетите Етнографската сбирка на смилянския фасул и родопските терлици и Посетителският информационен център в сградата на читалище "Професор Асен Златаров", където ще научите повече за представителите на флората и фауната в Родопа планина, както и за пещерите в района на горното поречие на р. Арда.

 

visits:
Всички права запазени 2009-2015 www.tourism-hotels-bulgaria.com