Туризъм, забележителности и бизнес

област Видин област Монтана област Враца област Плевен област Велико Търново област Русе област Силистра област Разград област Добрич област Шумен област Търговище област Варна област Бургас област Сливен област Ямбол област Ловеч област Габрово област Стара Загора област Пловдив област Хасково област Кърджали област Смолян област Пазарджик област Благоевград област Кюстендил област Перник област София област Софийски регион Затвори картата
 Сподели ::
Представяме обекти в област София, бизнес, СПА, хотели, апартаменти под наем
български
english
deutsch
руский
ελληνικά
търсене по текст:
ГОРЕЩА ОФЕРТА

информация

забележителност Храм "Успение Богородично" град Карловоналяво
наляво
надясно
надясно


 регион
 
 град
 
 
 
 

България-История на храм”Света Богородица” – гр. Карлово

 

Храмът”Света Богородица” в град Карлово говори за високо религиозно съзнание, за патриотичния дух, стремеж за независимост на населението в Карлово.

Първото построяване на храма води началото си от 15 век. Подбудите за построяването на църквата е силната православна вяра на карловското население да имат свой молитвен дом, понеже манастирът „Свети Спас” където се черкували бил разрушен.

За построяването на църквата”Св. Богородица”, помогнало благоволението на Карлъ Али Бей. Той дава разрешение за построяване на църквата. Макар, че карловци били бедни те построили църквата”Свето Успение Богородично в рая на 15 век. През тежките години на робството храмовете са строени в земята, няколко стъпала надолу, по ниско от околните сгради, за да не се забелязват от далеч.

Смята се, че първата сграда била малка, но задоволяваща нуждите на родолюбивото население. По неизвестни причини в 1813 год. старата църква „Света Богородица” е изгоряла.

Карловци проявяват настойчивост и успяват да издействат да се поправи и възстанови църквата. Възстановената църква била също вкопана в земята, неугледна и неприветлива.

През ХІХ век. В културно и битово отношение в Карлово се чувствал голям разцвет. Населението е търгувало в Цариград, Босна, Херцеговина, Сърбия и Мала Азия. В 1848 год. карловци се заели със строежа на нова църква на мястото на старата „Света Богородица”. Майстор – строител бил Атанас Мазнев от Брацигово. Строежът бил завършен през 1851 год. На западната врата на храма върху каменния свод е поставен кръст, под него в специален медальон е издълбана годината 1851 год. Същата година е написана върху мраморна плоча, която е зазидана отвътре в западната стена на храма. Храма е изграден от приходите, постъпили в църквата, еснафските каси, дарители и с безплатен труд, който карловци, заедно с жителите на околните села са дарили при построяването.

ХРАМОВА СГРАДА

Тя е трикорабна базилика, с една абсида и три свода. Площта и е 480 кв. м., с дължина – 29 метра, ширина – 16 метра, височина – 12 метра, дебелина на стените 1,30 м. Сградата има три входа – главен( западен) и страничен( северен и южен). Пред входовете първоначално имало малки порти с по две кръгли каменни колони. Църквата е изградена от камък, тухли и хоросан. Трите врати са изковани от масивно желязо, украсено с медальони, в които са сложени кръстове, образи и други фигури. Божия храм има изградени 33 прозореца. Отвън от централната част на абсидата, само под корниза, върху камък е издялана ръка, заградена от горе и по един метър от ляво и от дясно с три образа на ангелчета.  Непосредствено под ръката пак върху камък пак върху камък е изкопана думата „ЗРИ”(гледай). Ръката сочи на североизточния ъгъл на църквата, където някога е бил вграден основният камък на храма заедно с различни реликви. Три свода на храма символизират триличността на Бога. Сводовете лежат върху 12 – метрови гранити колони, които символизират 12 – те апостоли. Срещу архиерейския трон е поставена бяла мраморна плоча с герба на Цариградската патриаршия – двуглав орел, обграден с четири плочи от черен мрамор.

Вътрешното пространство е внушително с масивните полуцилиндрични сводове, каменните масивни колони и балконите на галерията. В храмовия олтар, освен централния престол на Света Богородица, в южната ниша е поставен престолът на братята Св. Св. Кирил и Методий.

Иконостасът е най – важната ценна украса на храма. Композицията не е сложна, но е симетрична и изящна. Най – отгоре на иконостаса е поставен кръст, ограден с иконите на Света Богородица и св. Йоан Богослов. Резбата е от орехово дърво. В средата на иконостаса между два реда малки икони се намира иконата”Св. Троица”. Иконите са нарисувани от Станислав Доспевски.

В знак на благодарност към големите дарители на Карлово, които помагат за културното и историческото развитие на града в двора на храма са погребани Христо \Лазаров, Ана и Тодор Пулеви, Анка Кузманова Лазарова.

Строежът на храма е бил завършен през 1851 год., освещаването става едва на 20.05.1858 год. Причина за това е Кримската война. Карловци не са могли да обзаведат и довършат новопостроения храм и да се подготвят за освещаването.

Храмът”Свето Успение Богородично „ е скър не само за карловци, но за всеки честен и родолюбив българин, защото като послушник и монах йеродякон Игнатий я е огласял със сладкопойния си глас в продължение на 4 години и шест месеца. Подстригването на дякон Игнатий е станало манастира на 07.12. 1858 год. в манастира”Свето Възнесение Господне” – гр. Сопот, а за йеродякон през 1859 год. в храм „Света Богородица” – гр. Карлово.

Камбанарията е построена в 1897 год. от майстор Васил Велев от гр. Велес, заселен в Карлово. Тя издига своята снага величествено и прави силно впечатление. По своя стил, красота, здравина и изящество е една от най – изрядните камбанарии в страната. Масивната триетажна сграда е с квадратна основа 6.80 метра., висока заедно с кръста е 25 м., украсена е с разни фигури. Има три камбани. Най- голямата е подарена от Евлогий Георгиев, средната от Христо Виден Комондов, най – малката е от дарения на карловци.

През 1910 год. храмът е декориран с красиви стенописи, наподобяващи бълг. Шевици, под ръководството на А. Ил. Белковски.

Храмът”Успение Богородично и днес могъщо издига своята снага. Свидетел на героичната история на града, ценен архитектурен паметник, той е прозорец към миналото и зов към бъдещето. Тази монументална сграда, горда

и величествена ще пребъде през вековете и ще буди национална гордост у всички българи.

От 2004 год. до момента председател на храм ”Свето Успение Богородично” е свещеник Христо Минчев Минчев.

Подготвил материала:  председател на храм”Света Богородица” -  отец Христо Минчев, град Карлово

Редакцията на списание и интернет портали "ТУРИЗЪМ И БИЗНЕС" благодари на

отец Христо Минчев и презвитера Нели Минчева за съдействието.

visits:
Всички права запазени 2009-2015 www.tourism-hotels-bulgaria.com