Туризъм, забележителности и бизнес

област Видин област Монтана област Враца област Плевен област Велико Търново област Русе област Силистра област Разград област Добрич област Шумен област Търговище област Варна област Бургас област Сливен област Ямбол област Ловеч област Габрово област Стара Загора област Пловдив област Хасково област Кърджали област Смолян област Пазарджик област Благоевград област Кюстендил област Перник област София област Софийски регион Затвори картата
 Сподели ::
Представяме обекти в област Пловдив, хотели, къщи, вили за гости
български
english
deutsch
руский
ελληνικά
търсене по текст:
ГОРЕЩА ОФЕРТА

информация

забележителност Ловешка средновиковна крепост град Ловеч,Българияналяво
наляво
надясно
надясно


 регион
 
 град
 село
 курорт
 
 

България-Ловешка средновековна крепост

 Ловешката крепост е разположена на десния бряг на река Осъм, на живописния хълм Хисаря, който се намира в старата част на град Ловеч. Открити са следи от по-ранни селища - от късния енеолит, елинистическата, късноантическата и ранновизантийската епоха. Археологическите разкопки показват, че тук се е намирало и тракийско селище - разкрити са части от жилище, изградено от камък и глина, множество фрагменти от сива тракийска керамика, както и дръжка от родопска амфора с печат. На печата е изписан месецът, когато е налято виното - април. След завладяването на нашите земи от римляните през I в. днешният Ловеч е включен в границите на създадената провинция Мизия. Започва строителството на крепости, пътни станции, стражеви пунктове. В издадената през III в. римска карта Табула Пеутингериана са нанесени пътните станции и квартирите за пренощуване на римските императори. В нея фигурира Президиум (пътна станция), която Константин Иречек и проф. Анастас Иширков отъждествяват с Ловеч. 

През 1187 г. тук е подписан мирният договор между България и Византия, с който се признава Втората българската държава. В началото на XIV век е резиденция на деспот Иван Александър, избран за цар на българите през 1331 г.

Ловешката средновековна крепост е една от последните превзети от Османската империя в България. Това става чак през 1446 г. с цената на разрушения.

Днес голяма част от крепостта е реставрирана и е една от забележителностите на съвременен Ловеч и атракция за неговите посетители. В западната ѝ част, където са основите на митрополитска църква, е издигнат огромен метален кръст, виждащ се от почти всички точки на града. От вътрешността ѝ се разкрива красива панорама, обхващаща целия град, а зад нея може да се наблюдава лъкатушещата между хълмовете река Осъм, както и останки от римския път, пресичал Ловеч в далечното минало.

От края на 2005 година крепостта, заедно с намиращия се до нея паметник на Васил Левски, е снабдена със специално нощно осветление по подобие на великотърновската крепост "Царевец".

 

За информация:

гр. Ловеч / п. код 5500
пл. Тодор Кирков № 1
Исторически музей – Ловеч

Тел.: 068/ 601 382

e-mail: imlovech@yahoo.com

 

visits:
Всички права запазени 2009-2015 www.tourism-hotels-bulgaria.com