Туризъм, забележителности и бизнес

област Видин област Монтана област Враца област Плевен област Велико Търново област Русе област Силистра област Разград област Добрич област Шумен област Търговище област Варна област Бургас област Сливен област Ямбол област Ловеч област Габрово област Стара Загора област Пловдив област Хасково област Кърджали област Смолян област Пазарджик област Благоевград област Кюстендил област Перник област София област Софийски регион Затвори картата
 Сподели ::
Представяме обекти в област Стара Загора, хотели, къщи, вили за гости,под наем
български
english
deutsch
руский
ελληνικά
търсене по текст:
ГОРЕЩА ОФЕРТА

информация

забележителност Зелениковски манастир в Троянски Балкан.България

 регион
 
 град
 село
 курорт
 
 

България-Зелениковски манастир “Свети Йоан Кръстител” Троянски Балкан област Ловеч

 

 Зелениковският манастир “Свети Йоан Кръстител” се намира в местността Зелениковец в Троянския Балкан, на около 8км. югоизточно от Троянския манастир и на около 5км. южно от с. Черни Осъм. От манастира се открива невероятна панорама към върховете Голям Купен и Амбарица.

Зелениковският манастир е основан през 1832 г. от тогавашния игумен на Троянския манастир Партений. За съжаление е опожарен скоро след това. По време на Априлското въстание през 1876г. турски войски го разрушават при преследване на подвизаващата се наблизо чета на Филип Тотю. През 1913 г. манастирът е възстановен в сегашния си вид, а през 1914г. е осветена новата църква. Особен интерес в църквата представлява иконостасът, изработен от майстор Филип Македонеца - представител на Дебърската школа. 
Манастирският комплекс се състои от черква и няколко жилищни и стопански сгради, като най-старата запазена жилищна сграда е от 1872г. Черквата е трикорабна, едноапсидна и еднокуполна псевдобазилика с открит притвор и камбанария над него. Манастирът и до ден днешен не е снабден с ток и вода. По настоящем се обитава само от възрастна жена (баба Данка), която от повече от 20 години живее в него и го поддържа. 

 

Манастирът е обявен за паметник на културата.

 

Предлага се пренощуване при скромни условия, които се компенсират от невероятната красота и спокойствие на мястото.

 

Транспорт

До Зелениковския манастир не е възможно да се стигне с кола. След като местността е станала вододайна зона за няколко градове и села в района, черният път до близката хижа “Яворова лъка” попада в границите на зоната и е затворен. Така и манастирът е лишен от близък път. До Зелениковската обител може да се стигне като се тръгне от с. Черни Осъм до Троян по посока Балкана. След около 3-4км. извън селото се достига до ВЕЦ “Черни Осъм” (дотук може да се стигне с кола). От другата страна на пътя срещу ВЕЦа, зад една синя барака, започва много добре маркирана пътека за манастира, която се изминава за около 2 ч. и половина. Първите 30-тина минути пътеката е стръмна. След това се преминава покрай изворна чешма с място за отдих и се стига се до махала от няколко къщи, наречена “Глушка”. По-нататък маршрутът пресича Лешнишки дол, изкачва се до най-високата си точка, а оттам се спуска до Зелениковския манастир.

 

visits:
Всички права запазени 2009-2015 www.tourism-hotels-bulgaria.com