Туризъм, забележителности и бизнес

област Видин област Монтана област Враца област Плевен област Велико Търново област Русе област Силистра област Разград област Добрич област Шумен област Търговище област Варна област Бургас област Сливен област Ямбол област Ловеч област Габрово област Стара Загора област Пловдив област Хасково област Кърджали област Смолян област Пазарджик област Благоевград област Кюстендил област Перник област София област Софийски регион Затвори картата
 Сподели ::
Представяме обекти в област Сливен, хотели, къщи, вили за гости, под наем
български
english
deutsch
руский
ελληνικά
търсене по текст:
ГОРЕЩА ОФЕРТА

информация

забележителност Биосферен резерват Царичина край Тетевен-Рибарица

 регион
 
 град
 село
 курорт
 
 

България-Биосферен резерват "Царичина" Обща информация

 Биосферният резерват „Царичина” се разполага под връх Вежен в басейните на реките Заводна и Стара Рибарица. Той се намира на територията на Национален парк "Централен Балкан": в Тетевенския дял на Средна Стара планина.

Обявен е за резерват на 18.07.1949 г., а през март 1977 г. е включен в списъка на биосферните резервати по програмата "Човек и биосфера" на ЮНЕСКО.

Основна цел на резервата "Царичина" е опазването на единственото естествено находище на бяла мура в Стара планина и вековните смесени гори.

След няколкократни разширявания площта му е увеличена над 20 пъти и в момента е 3418,7 ха. Най ниската точка на резервата 850 м н.в. се намира в местността Кокалски дол), а най-високата - 2198 м е връх Вежен – трети по височина в Стара планина.

 

Релеф

Почти цялата територия на резервата е трудно достъпна поради силно пресечиня терен насечен от ръбести хребети, урви и скали и прорязан от дерета и речни долини. Оттук извират притоците на Бели Вит Заводна и Стара Рибарица, които са пълноводни цялата година.

 

Климат

По-голямата част от резервата има ясно изразен планински климат пи умерено континентален климат в ниските места. Средната годишна температура е 7° С, а валежите достигат 1100-1200 мм/г. с пролетно-летен максимум. Снежната покривка се отличава със своята устойчивост. Първият сняг пада през октомври и в по-високата част на резервата се задържа около 6 месеца, а по високите части на връх Вежен – до средата на юни.

 

Растителен свят

Името на резервата е дало на цветето омайниче, което се използва в този район. На територията на резервата се намира единственото находище на бяла мура в средна Стара планина - най северното находище в света. Разпространени са широко букът, който покрива по-голяма част от територията, смърча и елата. Във високите части склоновете са покрити с високопланински пасища. От 600-те вида растения, които се срещат в тук 23 присъстват в Червената книга на България. Някои от тях са витошкото лале, нарцисоцветната съсънка, самодивското лале,балканската фитеума, старопланинската теменуга, панчичевата пищялка, кернеровата метличина и др.

 

Животински свят

Най-често в резервата можете да се срещнете с птиците. Тук гнездят към 60 вида пернати. Можете да се насладите на песните на дроздовете и чинките. Царичина е убежище и за седемте вида сови,характерни за българските планини.

 

От бозайниците се срещат кафява мечка, вълк, дива свиня, благороден елен, сърна, златка и видра.

 

Режим в резервата

Съгласно закона за защитените територии в резервата е забранена всяка човешка дейност, с изключение на охраната и преминаването през маркирани пътеки за посетители.

 

Туризъм

Най-удобна изходна точка за посещение на „Царичина” е курортът Рибарица. В резервата настаняване предлагат хижите Вежен и Ехо. Организирани са маршрутите:

-        с. Рибарица-хижа Вежен,

-        хижа Вежен-хижа Ехо,

-        хижа Вежен-хижа Бенковски.

Традиционно в района на х. Вежен се провеждат образователни занимания с деца, информираността на посетителите за резервата се поддържа чрез трайно маркиране на границите и маршрутите, указателни и информационни табели.

 

За контакти и допълнителна информация:

Дирекция на Национален парк "Централен Балкан"

Адрес: гр. Габрово 5300, ул. Бодра смяна № 3

Тел.: +359 (66) 801277

Факс: +359 (66) 801276

e-mail: office@centralbalkan.bg

Интернет страница: www.centralbalkannationalpark.org

 

visits:
Всички права запазени 2009-2015 www.tourism-hotels-bulgaria.com