Туризъм, забележителности и бизнес

област Видин област Монтана област Враца област Плевен област Велико Търново област Русе област Силистра област Разград област Добрич област Шумен област Търговище област Варна област Бургас област Сливен област Ямбол област Ловеч област Габрово област Стара Загора област Пловдив област Хасково област Кърджали област Смолян област Пазарджик област Благоевград област Кюстендил област Перник област София област Софийски регион Затвори картата
 Сподели ::
Представяме обекти в област Плевен, хотели, къщи, вили за гости, Кайлъка
български
english
deutsch
руский
ελληνικά
търсене по текст:
ГОРЕЩА ОФЕРТА

информация

забележителност Храм "Свети Николай Чудотворец" град Разград

 
 
 град
 
 
 
 

 България-Храм "Свети Николай Мирликийски Чудотворец"  в град Разград

След завършването на Кримската война и сключването на мирен договор в Париж на 18 Март 1856 г. султана Абдула Меджит издава указ, с който на християните се гарантира свобода на вероизповеданието. В Разград и преди това е имало църква, но не било разрешено нито да се бие камбана, нито клепало за божествена служба или за погребение. До тогава на големите празници църковният слуга е ходел по къщите на по-богатите да им съобщава, че ще има служба.

Разрешението на издигането на нова църква се получава през 1858 г. чрез ферман от султана Абдула Мехмед Ханъ. На 7 Февруари 1860 г. се свиква съвет от граждани-стареи, на който се взема решение обновяването на църквата да започне през Март същата година. За построяването й помагат с материали , средства и труд хора от съседните села. Изразходвани са 78 974 гроша

Църквата не е могла да се построи в размерите предвидени във фермана и височината и била намалена с един аршин. Причина за това са били силните протести от страна на турското население в близост до църквата

       Строежът на църквата "Св.Николай" е завършен на 7 Август 1860 г.

От 1984 г. храмът е обявен за паметник на културата.

След 1990 г. с началото на демократизацията на нашето общество, на много места в страната, в различни училища или храмове се възобнови като свободноизбираем или изучаван факултативно учебния предмет"вероучение".

През 1992 г. на 11 Октомври при храма"Свети Николай" тържествено бе открито от Митрополит Галасий Неделно училище. То просъществува само три години.

По изготвена от Националният институт за паметници на културата и приета от община Разград, Църковното настоятелство и Исторически музей програма за проучване и обновяване на църквата от 1992 г. до 2000 г. са извършени цялостни ремонти и консервационно - реставрационни работи, финансирани от Министерството на културата, Община Разград, местни дарители - организации и отделни лица.

 

След построяване на църквата, около 1863 г. до дървеното клепало е закачено и желязно, което е изработено от ковашкия еснаф и е подарено на църквата на еснафския им празник Атанасовден.

През 1903 г. храмът е преустроен, като са прибавени камбанария, построена от предприемача Иванчо Кулев през май същата година, и централен купол в наоса - проектиран от арх. А. Карамалаков от Велико Търново и изпълнен от предприемача Бюлбюл Димитров през месец октомври
В камбанарията са поставени трите камбани.
Красиво построеното кубе с металически кръст отгоре, високо издигнатата камбанария с отворен сводест покрив, украсена с кръст на върха и с трите камбани под свода са външната украса на църквата.

 

Храмов праздник - Паметта на Св.Николай се чества два пъти през годината: на 6.XII., когато светителят се представил на Господа, и на 9.V./22. V. - денят на пренасяне светите му мощи от град Мир (Древна Ликия) в Бари (Италия).


адрес: гр.Разград, пк. 7400
ул."Васил Априлов" N: 1

 

visits:
Всички права запазени 2009-2015 www.tourism-hotels-bulgaria.com