Туризъм, забележителности и бизнес

област Видин област Монтана област Враца област Плевен област Велико Търново област Русе област Силистра област Разград област Добрич област Шумен област Търговище област Варна област Бургас област Сливен област Ямбол област Ловеч област Габрово област Стара Загора област Пловдив област Хасково област Кърджали област Смолян област Пазарджик област Благоевград област Кюстендил област Перник област София област Софийски регион Затвори картата
 Сподели ::
български
english
deutsch
руский
ελληνικά
търсене по текст:
ГОРЕЩА ОФЕРТА

информация

забележителност Църква "Св Йоан Богослов" град Карнобат

 регион
 
 град
 
 
 
 

България-Църква „Свети Йоан Богослов” в град Карнобат

 

Църковният храм „Свети Йоан Богослов” е духовният център на Карнобат. Неговият строеж започва веднага след Освобождението. Приключен е през 1880 г., а освещаването става на 8 май 1881 г.

Архrтектурата му е уникална, като за строител се посочва уста Генчо Кънев. През 1907 г. е ремонтиран куполът и сградата е боядисана, а през 1909 г. се прави вътрешно измазване, боядисване и изографисване. Интересно е, че по стените няма стенописи. Никой не знае кога те са били заличени с боя.

Църковният храм се ремонтира основно през 1925 г., а през 1936 г. е електрифициран.


„Свети Йоан Богослов” е паметник на културата с национално значение Това, което прави храма толкова уникален, е неговият иконостас. Той е дело на фамилията Филиповци от Дебърската школа. Изработен през 1906-1908 г. и има четири декоративни пояса. В най- долния пояс се намират дванадесет елипсовидни медальона с различни сюжети и украсени с резбовани рамки. Резбата е невероятно красива, изобразени са ружи, лозови листа, гроздове и цветове от рози. Най- горната част на иконостаса е триделна. Полето на централната част е украсено с богата резба, а над нея е поставено иконостасното разпятие.

Останалите мебели в църквата - проскинитарии, амвон, архиерейски трон - са украсени по същия начин като иконостаса и са изработени през същия период от същата фамилия майстори.

Иконите в храма са изпълнени от няколко иконописци от началото на 20 век. Единият от майсторите е неизвестен и характерното за него е, че не е използвал темперна техника, а маслена. Можем да видим икони на Свети Свети Кирил и Методий, Свети Йоан Рилски и много други.

Особено ценни са иконите с вградени частици от свети мощи и карнобатският храм съхранява няколко такива. Тук са иконите на св. Велиокомъченик Трифон, св. Ахилий и св. Великомъченик Пантелеймон. Интересна е иконата на св. Пантелеймон, която е руска и е от началото на 19 век.

Средствата на карнобатлии явно не са стигнали да се направят цялостни стенописи. През 2004 год. е реставриран стенописът в купола, представляващ Бог Саваот, а под него са нарисувани част от светите Апостоли. В светия олтар има още два стенописа, но те остават скрити за нас.

 

Св. Йоан Богослов се чества на 8 май, на 26 септември и на 30 юни (Събор на светите дванадесет апостоли). Успението му се възпоменава на 26 септември.

 

visits:
Всички права запазени 2009-2015 www.tourism-hotels-bulgaria.com