Туризъм, забележителности и бизнес

област Видин област Монтана област Враца област Плевен област Велико Търново област Русе област Силистра област Разград област Добрич област Шумен област Търговище област Варна област Бургас област Сливен област Ямбол област Ловеч област Габрово област Стара Загора област Пловдив област Хасково област Кърджали област Смолян област Пазарджик област Благоевград област Кюстендил област Перник област София област Софийски регион Затвори картата
 Сподели ::
Представяме обекти в област Бургас, хотели, къщи, вили за гости
български
english
deutsch
руский
ελληνικά
търсене по текст:
ГОРЕЩА ОФЕРТА

информация

забележителност Църква Свети Димитър в Стария град Пловдив

 регион
 
 град
Асеновград, хотели, къщи, вили за гости, под наем
Баня община Карлово хотели, къщи, вили за гости,
Брезово хотели, къщи, вили за гости, под наем,
Калофер, хотели, къщи, вили за гости,под наем,хижи,
Калояново хотели, къщи,вили за гости,под наем,хижи,
Карлово хотели, къщи, вили за гости,под наем,хижи,
Кричим хотели, къщи, вили за гости,под наем,хижи,
Куклен хотели, къщи, вили за гости,под наем,хижи,
Лъки хотели, къщи, вили за гости,под наем,хижи,
Марица хотели, къщи, вили за гости,под наем,хижи,
Ново село Пловдивско хотели, къщи, вили за гости,
Перущица хотели, къщи, вили за гости,под наем,хижи,
Пловдив хотели, къщи, апартаменти, квартира, наеми,
Първомай хотели, къщи, вили за гости,под наем,хижи,
Раковски хотели, къщи, вили за гости,под наем,хижи,
Родопи хотели, къщи, вили за гости,под наем,хижи,
Руен Пловдивско хотели, къщи, вили за гости, хижи,
Садово хотели, къщи, вили за гости,под наем,хижи,
Сопот хотели, къщи, вили за гости,под наем,хижи,
Стамболийски хотели, къщи, вили за гости,под наем,
Съединение хотели, къщи, вили за гости,под наем,
Хисаря SPA СПА хотели,къщи, вили за гости,под наем
 
 курорт
 
 

Православен храм „Свети Димитър Солунски“

Архитектурно-исторически резерват „Старинен Пловдив“

 

Православният храм, посветен на Свети Димитър Солунски Чудотворец е едно от украшенията на Архитектурно-исторически резерват „Старинен Пловдив“. Построен е на мястото на едноименен късносредновековен храм, който пък вероятно е бил издигнат на мястото на още по-стара култова постройка. Църквата представлява типична за Възраждането псевдобазилика със строги форми, но е уникална с градежа си от родопски камък и мрамор. Построена е от прочутия възрожденски майстор от Брацигово Стою Иванов през 1833-1838 г. Главни дарители са били заможните пловдивчани Иван Политоглу и Антон Камизопуло, търговец в Москва.

Централната църква се издига сред голям за Стария Пловдив двор, ограден с високи зидове, които правят храма практически невидим от съседните улици. Внушителната постройка се открива, едва когато влезнете в двора през дебелите дъбови порти.

В дворното пространство, оформено като манастирски комплекс, са разположени още къщата на свещеника, малък параклис-аязмо и служебни постройки - също скрити зад дебелите дувари.

Това „криене“ на църквата е характерно и за други пловдивски възрожденски черкви като „Св. Неделя“ или „Св.св. Константин и Елена“. Странното от съвременна гледна точка архитектурно решение има просто обяснение – по този начин храмът не се е набивал на очи турските завоеватели.

Камбанарията на „Св. Димитър“, която е видима по-отдалеч, е построена вече след Освобождението от прочутия пловдивски архитект от чешки произход Йосиф Шнитер.

 

В интериора на черквата поразява единственият по рода си през епохата на Българското Възраждане мраморен иконостас. Сътворен е през 1860-1869 г. от одрински и местни каменоделци под ръководството на майстор Калумен, но има вероятност част от елементите му да са внесени от Италия.

Вероятно поради липса на средства в украсата на храма са използвани икони и от стоялата преди на негово място черква. Така за нас са се съхранили уникални иконописни творби от XVIII век – Св. Богородица, Христос Вседържител, Св. Димитър и др. Някои от тях са с тежки сребърни обкови, които удивително хармонират с мрамора на иконостаса.

На проскинитарии, изработени от резбарите Димитър и Антон Станишеви и на иконостаса има икони на прочутия възрожденски зограф Никола Одринчанин. Впечатлява руската икона „Св. Антоний Велики“, дарена от Антон Камизопуло.

 

По време на борбите за независима българска църква от средата на XIX век, чийто главен център е Пловдив, „Св. Димитър“ за известно време е своеобразно средище на гръцката и гръкоманска (гудилска) партия. А точно отсреща, от другата страна на тясната улица „Тодор Самодумов“, към която гледа входът на църквата, и на малката уличка „Иван Шишман“ се издига „Жълтото училище“ - главна опора на българския дух и просвета и  първо българско модерно класно училище в Пловдив. Тихите сега улички са свидетели на много важни за нашата история събития, а сблъсъците на враждуващите страни далеч не винаги са завършвали само с размяна на реплики.

След Октомврийската революция в началото на 20-те години в България пристигат много емигранти от Бялата армия и църквата „Св. Димитър“ е предоставена за техните духовни нужди. Дълги години в нея служи прекрасният руски свещеник отец Данииил Закоблук и пее великолепен руски църковен хор.

Сега църквата е добре реставрирана, но е крайно наложително да се реставрират и югозападните постройки на комплекса, които са в трагично състояние могат всеки момент да рухнат.

 

 Православният храм „Св. Димитър Солунски“ се намира на ул. „Тодор Самодумов“ в Архитектурно-исторически резерват „Старинен Пловдив“. Непосредствено срещу нея е „Жълтото училище“, а в радиус от около 50 м се намират архитектурните паметници къща „Ламартин“, къща „Клианти“, Градската художествена галерия и Античният театър.

 

 

 

visits:
Всички права запазени 2009-2015 www.tourism-hotels-bulgaria.com