Туризъм, забележителности и бизнес

област Видин област Монтана област Враца област Плевен област Велико Търново област Русе област Силистра област Разград област Добрич област Шумен област Търговище област Варна област Бургас област Сливен област Ямбол област Ловеч област Габрово област Стара Загора област Пловдив област Хасково област Кърджали област Смолян област Пазарджик област Благоевград област Кюстендил област Перник област София област Софийски регион Затвори картата
 Сподели ::
Представяме обекти в област Плевен, хотели, къщи, вили за гости, Кайлъка
български
english
deutsch
руский
ελληνικά
търсене по текст:
ГОРЕЩА ОФЕРТА

информация

забележителност Крепост Хоталич край град Севлиево-България

 
 
 град
 
 
 
 

България-Крепостта Хоталич край град Севлиево

 

Средновековният град-крепост Хоталич се намира на около 4 км северозападно от Севлиево. Паметникът се стопанисва Историческия музей в град Севлиево.

Византия вероятно първа е оценява стратегически мястото над пролома на река Росица на Крушовската планина и построява крепостта още през V век.
През X век на същото място българската държава започва строителството на отбранително съоръжение, което да защитава страната от варварски нападения от север и от Византия от юг. Построената крепост е била най-голяма по площ извън столиците Плиска, Преслав и Търново.
Интересното е, че до 70 - те години на XX век никой не знаел със сигурност, че градът се намира под земята, само на няколко км от Севлиево. Едва през 1979 г. работници попадат случайно на зидовете на църква. Археолози установяват, че в църквата има друг, по-стар храм, който се датира от V-VI век.
Така през 1981 г. започват разкопките на средновековния Хоталич.

Под пластовете пръст се появяват 86 каменни постройки. През същата година започват и проучванията на крепостта над средновековния град, където се разкрива висока кула и две успоредни крепостни стени, едната от които се датира от времето на ранновизантийския период, а втората - от IX-X век. Открити са и два входа, през които най-вероятно се е влизало в крепостта.
Самият град се е състоял от четири квартала и един за по-бедното население. Имало е две църкви, една външна и три вътрешни отбранителни стени. На източния и западния вход са били построени отбранителни кули, които да позволяват защита във всички посоки. На централното, най-високо място в цитаделата, се намирала масивна двуетажна сграда, в която най-вероятно е живяло болярското семейство. В близост до нея имало и малка еднокорабна църква, вероятно обслужваща семейството на управителя.
Населението вероятно се е приютявало в крепостта при нападение, защото във вътрешността
ѝ имало много незастроено място. Край отбранителните съоръжения е имало и други масивни постройки, за които се предполага, че са били казарми.
В хода на археологическите разкопки са открити пещи за топене на метал, оръжейни и ковашки работилници, както и керамични пещи. През 1993 г. е намерено и съкровище от 2944 медни монети, сечени в Константинопол през XII век, както и 146 български монети. Накити, гривни и диадеми за глава, открити при крепостта, се пазят в Исторически музей – гр. Севлиево.

 

Адрес: гр. Севлиево 5400, област Габровска

ул. "Генерал Скобелев" No. 10

Тел.:0675/ 64 39: директор

0675/ 44 63: уредници

0675/ 44 63: в почивните дни

Факс:0675/ 309 60

E-mail:stur.ist@sevlievo.el-soft.com

 

visits:
Всички права запазени 2009-2015 www.tourism-hotels-bulgaria.com