Туризъм, забележителности и бизнес

област Видин област Монтана област Враца област Плевен област Велико Търново област Русе област Силистра област Разград област Добрич област Шумен област Търговище област Варна област Бургас област Сливен област Ямбол област Ловеч област Габрово област Стара Загора област Пловдив област Хасково област Кърджали област Смолян област Пазарджик област Благоевград област Кюстендил област Перник област София област Софийски регион Затвори картата
 Сподели ::
Представяме обекти в област Кюстендил, хотели, къщи, вили за гости
български
english
deutsch
руский
ελληνικά
търсене по текст:
ГОРЕЩА ОФЕРТА

информация

забележителност Хотнишка Еко пътека Водопада Хотницаналяво
наляво
надясно
надясно


 регион
 
 град
 село
 
 
 

България-Хотнишка екопътека край град Велико Търново

Разположена на границата между Дунавската равнина и Предбалкана, Хотнишката екопътека е пример за това как красотата не винаги зависи от мащабите. Макар и дълга само около километър и половина, пътеката лъкатуши през прохладното ждрело на непресъхващата река Бохот, изпъстрено с впечатляващи каскади от водни прагове и водопади. По което и време на годината да посетите този малък оазис, разположен само на 14 км от старопрестолния Велико Търново, ще има какво да видите.
   

Хотнишката  екопътека - изцяло е  изградена  в ждрелото на р. Бохот. Според експерти  Хотнишкият водопад, който се намира в ждрелото, води класацията за най-атрактивен водопад в  Северна България.  Дълга е само километър и половина, но пътеката лъкатуши през прохладното ждрело на непресъхващата река Бохот, изпъстрено с впечатляващи каскади от водни прагове и водопади. Разположена е само на 14 км от Велико Търново.


Пътеката започва с високия почти 30 м Хотнишки водопад. Ще останете запленени от гледката на стичащата се по гладките скали вода, преминаваща между естествено поникналите сякаш в самата скала дървета, и падаща в обляното от светлина вирче. Можете да направите пикник на просторната поляна пред водопада, но по-добре продължете пътя си – още не сте открили истинското великолепие на пътеката. По старите каменни тунели, през които някога е течала вода за разрушената мелница, можете да се качите на каменна площадка точно на върха на водопада. Гледката не може да се опише – трябва да я почувствате. Пътеката минава зад водопада и се спуска в обраслото с бръшляни ждрело. Оттук започва пътешествието ви през светлини и сенки, през малки живописни мостчета и ромолящи водопади – до самия извор – Кая бунар.

Това прекрасно кътче от България се намира край с. Хотница Великотърновско. Край това село през 2006 г. намериха най-старото злато в Света на 7000 г., до сега най-старото беше Варненското (на 5000 г.).Ще бъдете посрещнати гостоприемно от местното население: можете да опитате местни специалитети, да пояздите или да посетите едно от най-старите читалища в България, да видите уникални експозиции на прочутото Хотнишко златно съкровище и автентични подредби на стари български домове.

И в допълнение на цялата природна красота и автентичност Хотнишката екопътека е изключително достъпна. Само на 60 м от водопада има изграден малък паркинг; до всеки край на пътеката може да бъде достигнато по асфалтов път, а ако решите да прекарате поне една нощ в омагьосващата прегръдка на местността, можете да направите палатков лагер или да пренощувате в някоя от гостоприемните къщи в с. Хотница.

 

visits:
Всички права запазени 2009-2015 www.tourism-hotels-bulgaria.com