Туризъм, забележителности и бизнес

област Видин област Монтана област Враца област Плевен област Велико Търново област Русе област Силистра област Разград област Добрич област Шумен област Търговище област Варна област Бургас област Сливен област Ямбол област Ловеч област Габрово област Стара Загора област Пловдив област Хасково област Кърджали област Смолян област Пазарджик област Благоевград област Кюстендил област Перник област София област Софийски регион Затвори картата
 Сподели ::
Представяме обекти в област Габрово, хотели, къщи, вили за гости
български
english
deutsch
руский
ελληνικά
търсене по текст:
ГОРЕЩА ОФЕРТА

информация

забележителност Екопътека Узана край град Габрово.България

 регион
 
 град
 
 
 
 

Българиа-Екопътека „Узана” над град Габрово регион Стара планина

 Узана се нарича най-голямата билна поляна на Стара планина. Тя се намира между връх Ботев и връх Шипка над град Габрово на север и село Ясеново на юг. Простира се на височина от около 1230 до около 1350 м. Най-високата точка е връх Марков стол, който се намира в източната част – 1352 м. От всички страни поляната е обградена с гори – предимно широколистни. На юг от нея започва рекичката Узун дере, която се влива в река Лешница и оттам в Тунджа. Името на местността идва от турската дума “узун”, която означава “дълъг”. Първоначално поляната е наричана Узун-поляна, тоест Дългата поляна, което постепенно се е транформирало в Узана. А българското име на местността, което не е толкова известно, е Вътро поле.

На около 30 минути пеша от хижа Узана се намира географският център на България, открит през 1995 г. от президента Ж. Желев. Той е в северния край на поляната край хотел със същото име. Това представлява мястото, от което в четирите посоки има еднакво количество българска територия.

През 2005 г. в северната част на местността е изградена красива екопътека, която се изминава за около един час и стига до места, откъдето се разкриват красиви пейзажи. Снабдена е с указателни табелки, които информират посетителите за вида, дълголетието и особеностите на всяко по-специално дърво, съобщават какви животни могат да се видят. По протежението на пътеката се минава край пещера и край особена земна форма, която прилича на старогръцки амфитеатър.

В местността Узана са построени общо 13 обекта, в които може да се нощува. На поляната има четири ски писти.

Най-удобният изходен пункт за Узана е град Габрово, откъдето тръгва много добър асфалтов път (23 км), а по туристическите пътеки може да се стигне за 3,30 часа. Възможно е също да се стигне от юг през Химитлийския проход, но пътят е почвен през повечето време и се препоръчва само за пригодени за целта превозни средства. Оттам изходният пункт е село Ясеново, от което до Узана се стига за около 2 часа пеша.

 

 

 

visits:
Всички права запазени 2009-2015 www.tourism-hotels-bulgaria.com