Туризъм, забележителности и бизнес

област Видин област Монтана област Враца област Плевен област Велико Търново област Русе област Силистра област Разград област Добрич област Шумен област Търговище област Варна област Бургас област Сливен област Ямбол област Ловеч област Габрово област Стара Загора област Пловдив област Хасково област Кърджали област Смолян област Пазарджик област Благоевград област Кюстендил област Перник област София област Софийски регион Затвори картата
 Сподели ::
Представяме обекти в област Монтана, хотели, къщи, вили за гости
български
english
deutsch
руский
ελληνικά
търсене по текст:
ГОРЕЩА ОФЕРТА

информация

забележителност Самоковски девически манастир “Покров богородичен”

 регион
 
 град
 
 курорт
 
 

България-Самоковски девически манастир “Покров богородичен”

 

Самоковският девически манастир “Покров богородичен” се намира в самия град Самоков, на улица Цар Борис 3. Отворен е за посещения всеки ден, като храмовият празник е на 1-ви октомври, Покров на Пресвета Богородица.

Запазената архитектура на манастирските сгради, повечето от които са строени преди около 200г., е автентично свидетелство за възрожденския град Самоков. Основаването на манастира се свързва с пристигането на баба Фота, приела монашески сан в Русия, от Пловдив през 1772г. По нейна инициатива е основан самоковски метох на светогорския Хилендарски манастир, като баба Фота става неговата първа игуменка. През 1872г. манастирът е официално вписан в кондиката на Митрополитската църква. В манастира често постъпват богати овдовели чорбаджийки от Самоков, които си строят килии и вземат при себе си дъщери, внучки или бедни роднински момичета, които да им прислужват. Така постепенно манастирът се разраствал. Според разказа на двете известни пътешественички Джорджина Маккензи и Аделин Ърби, посетили Самоков през 1862, монахините по онова време се издържат с предене и тъкане, като със спечеленото са си построили църква. Не се занимават с показна блоаготворителност, но и от никого не искат помощ разкават пътешественичките. 

Строителството на църквата започнало през 1837 и завършили през 1838г. Храмът е осветен през 1839г. Икони за църквата е рисувал Димитър Зограф, а в нартекса може да се види стенопис с Покровителна Богородица, който според експертни оценки е бил рисуван от великия майстор Захари Зограф. 

През 19в. манастирът е люлка на девическото образование в града. След Освобождението манастирът продължава да се издържа със сукнарство, както разказва и Константин Иречек. С прочутата си бяла аба монахините участвали в Международното изложение в Лиеж през 1905г., в Изложението на балканските държави в Лондон през 1907г. и в Първото българско земледелческо промишлено изложение в Пловдив през 1892г. Грамотите, които получили от тези изложения, могат да се видят и днес в магерницата – присъединената към комплекса Хаджистамова къща. 

Един от манастирските трактове предлага подслон за гости. Монахините поддържат и кухня за бедни, но посетителите биха могли да се нахранят и в едно от многобройните заведения в града.

До манастира се стига лесно, тъй като е в самия град Самоков.

Телефон: 0722 26807 

 

visits:
Всички права запазени 2009-2015 www.tourism-hotels-bulgaria.com