Туризъм, забележителности и бизнес

област Видин област Монтана област Враца област Плевен област Велико Търново област Русе област Силистра област Разград област Добрич област Шумен област Търговище област Варна област Бургас област Сливен област Ямбол област Ловеч област Габрово област Стара Загора област Пловдив област Хасково област Кърджали област Смолян област Пазарджик област Благоевград област Кюстендил област Перник област София област Софийски регион Затвори картата
 Сподели ::
Представяме обекти в област Враца, хотели, къщи, вили за гости, под наем
български
english
deutsch
руский
ελληνικά
търсене по текст:
ГОРЕЩА ОФЕРТА

информация

забележителност Местност Стринава Дряновския манастир-България

 регион
 
 град
 
 
 
 

България-Крепостта “Градът”

(местност „Стринава” край Дряновския манастир) край град Дряново област Габрово

 

Крепостта “Градът” е разположена в историческата местност “Стринава”, която представлява плато, отстоящо на около 2 км югозападно от град Дряново.

Край крепостта минава еко пътеката Via Ferrata, започваща от Дряновския манастир.

Нейната площ е около 6 кв. км. Почти от всички страни е заобиколена от високи отвесни скали, а там, където достъпът е бил възможен платото е било обградено от яки крепостни стени, следи от които личат много ясно и днес. В северната част на платото съществуват останки от редица сгради, между които основите на християнска църква от XII – XIII век с площ около 180 кв. м и сграда с неизвестно за сега предназначение с приблизителни размери 10 – 12 м. По време на проведените в местността археологически разкопки правеше впечатление, че културният пласт е силно размит с течение на времето и беше много тънък. Въпреки това резултатите бяха задоволителни – разкрити бяха няколко погребения с инвентар, много монети (главно римски), керамика, украшения, върхове на копия, стрели и др.

Археолозите са затруднени да дадат точен отговор на въпроса от кога съществува крепостта, но намерените предмети безспорно доказват нейното съществуване от най-дълбока древност. Тук се попада на следи от материалната култура на траки, римляни, славяни и българи. Доста материали се свързват с историята на Втората българска държава, което говори, че крепостта е играла важна роля през българското средновековие.

Много факти, предания и резултатите от археологическите проучвания сочат, че тази крепост е тъждествена с историческата крепост “Стринава”, споменавана от византийските писатели – хронисти и е свързана с големия разгром на византийския император Исак ІІ Ангел през 1190 година. Преданията и топонимията на околността говорят ясно, че тази крепост е свързана с основателите на Втората българска държава – Асеневци. Названията на местности като “Царската бахчия”, “Цар Асеник”, “Цар Калояник”, “Цареви ливади”, “Царовището” и други, които се намират край Дряново и село Царева ливада, недвусмислено сочат, че този край е най-тясно свързан с династията на Асеневци. Издигането на такава мощна планинска крепост от Асеневци е служила не само за техните интереси като владетели на държавата, но е било и в интерес за сигурността на столицата Търново - тази крепост се явява като стабилна преграда за старопрестолния град откъм запад.

За превръщане на Стринавската крепост във важна твърдина за Асеневци допринася и нейното местоположение. Тя се намира на извънредно важния и кратък път от северна за южна България, преминаващ през Крънския проход. Освен това, платото , на което се намира тя, има господстващо положение сред околните планински ридове и чрез система от сигнални огньове е можело да се съобщи за възникналата опасност. Стринавското плато – крепост по своите мащаби и местоположение – е една от най-важните крепости, играли първостепенна роля през нашето средновековие. Може да се съжалява, че по силата на редица исторически превратности, тази крепост е загубила повечето от своя първообраз. Наред със запазените основи на църква и една от сградите са съществували и други постройки, споменавани от редица автори, но те не са достигнали до нас. Провеждането на едни по-сериозни и продължителни проучвания и разкопки по платото, може би, ще разкрие и други тайни на тази все още непроучена крепост.

visits:
Всички права запазени 2009-2015 www.tourism-hotels-bulgaria.com