Туризъм, забележителности и бизнес

област Видин област Монтана област Враца област Плевен област Велико Търново област Русе област Силистра област Разград област Добрич област Шумен област Търговище област Варна област Бургас област Сливен област Ямбол област Ловеч област Габрово област Стара Загора област Пловдив област Хасково област Кърджали област Смолян област Пазарджик област Благоевград област Кюстендил област Перник област София област Софийски регион Затвори картата
 Сподели ::
Представяме обекти в област Пазарджик, хотели, къщи, вили за гости, под наем
български
english
deutsch
руский
ελληνικά
търсене по текст:
ГОРЕЩА ОФЕРТА

информация

забележителност Исторически музей „Искра” в град Казанлък.България

 регион
 
 град
 
 курорт
 
 

България-Исторически музей „Искра” в град Казанлък област Стара Загора

 Основан през 1901 г. от родолюбивия казанлъчанин Петър Топузов. Историческият музей "Искра" е сред най-старите, най-богатите и най-известните регионални музеи в България. В него се съхраняват над 50 000 оригинални експоната, отразяващи богатата материална и духовна култура на Казанлъшкия край.

 В музея може да видите постоянните експозиции на отделите „Археология”` „Възраждане”, „Нова история”, „Етнография” и „Най нова история”. Интерес за туристите представляват колекциите от костени сърпове ( единствената в Югоизточна Европа), средновековна керамика, хладно и огнестрелно оръжие, накити и носии от бита на казанлъчани в миналото.

 В новата трезорна зала са изложени най-новите златни, сребърни и брон-зови находки от тракийските храмове-гробници в региона. Те включват уникалния златен Венец на Севт III, неговите шлем и наколенници, цялостна златна и сребърна конска муниция а също така и рядка колекция от монети и други предмети от тракийската епоха.

 Музеят опазва изследва и популяризира цялото историческо наследство на Казанлъшкия регион, в това число и всички тракийски гробници от Долината на тракийските владетели.

 

Работно време:
9.00 – 17.30 ч.
Почивен ден – няма.
Музеят не работи само на  31 декември и 1 януари!

 

Адрес:
6100 Казанлък, ул. „Славейков” № 8

 

Информация и заявки:
тел. експозиция:  +359/0431/ 6 37 62        

е-mail:   museum_iskra@orbinet.bg

http://muzei-kazanlak.org

 

 

Копие на тракийската гробница

 

В парк "Тюлбето" се намира оригиналът на Тракийската гробница, която е със специален режим на съхранение. В направеното до нея копие в мащаб 1:1 се показват архитектурата, археологическите материали и стенописи на Казанлъшката грабница от ІV-ІІІ в. пр. Хр. , която е един от най-значителните паметници на тракийската култура в българските земи, включен в листата на световното културно наследство от ЮНЕСКО през 1979 г.

 

Работно време:
9.00 – 17.30 ч.
Почивен ден – няма

Информация и заявки:
тел. :  +359/0431/ 6 47 50

 

 

Историко-етнографски комплекс „Кулата”

 

В най-старата част на града, квартал „Кулата", намиращ се в района на световноизвестната Казанлъшка тракийска гробница, е разположена романтичната калдъръмена уличка „Мирска". Тук са архитектурноо-строителните паметници на Възраждането, оформили Етнографския комплекс „Кулата", реставрирани и открити за посещение от 1976 г. Те ни пренасят във времето на богатата и неповторима материална култура на българите от Казанлъшкия край.

 

 

 

Работно време:
9.00 – 17.30 ч.
Почивен ден – няма

Информация и заявки:
тел. :  +359/0431/ 6 57 33

 

Гробница на тракийския цар Севт

 

За малко повече от две седмици в края на септември и началото на октомври в могилата Голяма Косматка край Шипка в Долината на тракийските  владетели бяха направени три забележителни археологически открития, които в значителна степен променят някои от представите за тракийската история и култура. На 21 септември на специална площадка в южната периферия на могилата беше открито изключително произведение на старогръцкото изкуство - бронзова глава на брадат мъж с очи от полублагородни камъни. Главата е отчупена от статуя, ритуално укрепена с камъни и скрита под каменно струпване. То се оказа по пътя от края на могилата към монументален храм.
Фасадата на храма „ лъсна" на 22 септември. Тя е представителна и предизвика поредната изненада - вместо след нея да е разположена камера на храм, в средата й започва опожарен и запълнен с пръст и камъни коридор с неподозирана  дължина от 13 м. Едва след него са разположени 3 помещения.

Работно време:
9.00 – 17.30 ч.
Почивен ден – няма

Информация и заявки:
тел. :  +359/0431/ 6 37 62  и 6 37 41

visits:
Всички права запазени 2009-2015 www.tourism-hotels-bulgaria.com