Туризъм, забележителности и бизнес

област Видин област Монтана област Враца област Плевен област Велико Търново област Русе област Силистра област Разград област Добрич област Шумен област Търговище област Варна област Бургас област Сливен област Ямбол област Ловеч област Габрово област Стара Загора област Пловдив област Хасково област Кърджали област Смолян област Пазарджик област Благоевград област Кюстендил област Перник област София област Софийски регион Затвори картата
 Сподели ::
Представяме обекти в област Пазарджик, хотели, къщи, вили за гости, под наем
български
english
deutsch
руский
ελληνικά
търсене по текст:
ГОРЕЩА ОФЕРТА

информация

забележителност Литературен музей и къща Йордан Йовков гр. Добрич

 регион
 
 град
 
 курорт
 
 

България-Литературният музей “Йордан Йовков” и къща музей “Йордан Йовков” в Добрич са посветени са на класика на българската литература Йордан Йовков, един от големите писатели хуманисти, майстор на късия разказ. Негови творби са включени в много световни антологии и са преведени на 40 езика. От особен интерес за туристите е забележителната художествена творба на Стоимен Стоилов в дом-паметника - “В света на Йовковите герои”, рисувана керамика.

Домът-паметник и къщата-музей “Йордан Йовков” в Добрич са част от историческия музей на града. Институцията е създадена през 1953 година.
От 1968 година към музея в Добрич се събира фонд “Йордан Йовков”. От него през 1980 година се обособява като специализиран за литература, театрално изкуство и балет самостоятелен музей - дом-паметник с къща-музей. 
Те са посветени на класика на българската литература, обявен и за един от големите писатели хуманисти, както и за майстор на късия разказ. Негови творби са включени в много световни антологии и са преведени на 40 езика. 
Дом-паметникът "Йордан Йовков" е открит във връзка със стогодишнината от рождението на писателя. Целта е посланията на Йовков да станат известни на повече хора - както на българи, така и на чужденци. Музеят съхранява общо около 10 000 фондови единици, разкриващи моменти от живота и творческата работа на белетриста. В дома-паметник е и забележителната художествена творба на Стоимен Стоилов - “В света на Йовковите герои”, представляваща рисувана керамика. При честването на 30-годишнината на Съюза на архитектите в България сградата на музея е отличена с най-високото архитектурно отличие - “Архскар” за проектантска работа. 

Един от 100-те национални туристически обекта на България под номер 23

visits:
Всички права запазени 2009-2015 www.tourism-hotels-bulgaria.com