Туризъм, забележителности и бизнес

област Видин област Монтана област Враца област Плевен област Велико Търново област Русе област Силистра област Разград област Добрич област Шумен област Търговище област Варна област Бургас област Сливен област Ямбол област Ловеч област Габрово област Стара Загора област Пловдив област Хасково област Кърджали област Смолян област Пазарджик област Благоевград област Кюстендил област Перник област София област Софийски регион Затвори картата
 Сподели ::
Представяме обекти в област Кърджали, хотели, къщи, вили за гости, под наем
български
english
deutsch
руский
ελληνικά
търсене по текст:
ГОРЕЩА ОФЕРТА

информация

община Шабла, хотели, къщи, вили, бунгала, квартири
област :: Добрич, хотели, къщи, вили, бунгала за гости

видове туризъм:
морски, еко, винен, исторически, културен, бизнес туризъм

наляво
наляво
надясно
надясно


 регион
 
 град
 село
 курорт
 забележителност
Mестността „Дълбока“ и мидена ферма край Каварна
Археологически комплекс Добрич-Дуранкулак,
Архитектурно – Парков Комплекс “ Двореца гр.Балчик,
Балчишката тузла край град Балчик ,
Ботаническата градина в град Балчик, Черно море,
Долината на Авлигите край град Каварна, Черно море,
Експозиция Добруджа и морето град Каварна,
Етнографски комплекс Каварна,
Етнографски комплекст "Стария Добрич".България,
Залива плаж Болата -до град Каварна и нос Калиакра,
Исторически музей в град Каварна,
Историческия музей в град Балчик край Черно море,
КАМЕНЕН МОСТ край град Каварна, Черно море,
Каменните гробници на Тюленово край село Крапец,
Културен център Двореца в град Балчик, Черно море,
Къща музей "Йордан Йовков" град Добрич,
Литературен музей и къща Йордан Йовков гр. Добрич ,
Мемориал на руските воини "Костница" в гр. Каварна,
Местността Икантълъка край град Каварна,
Местността „Белите скали“ до град Балчик и Двореца,
Мюсюлмански манастир Текето край град Балчик,
Национален археологически резерват "Яйла" Каварна,
Нос Калиакра,
Нос Шабла край град Шабла на Северното Черноморие,
Паметник на деспот Добротица град Добрич,
Паметник на хан Аспарух в Добрич,
Подводни пещери в Архиологически резерват „Яйлата“,
Природна забележителност Диранкулашкото езеро,
Природо археологическите резерват Калиакра-Каварна,
Природо археологическите резерват Яйлата-Каварна,
Резерват „Птичия залив“-известен още като Таук ,
ХАМАМ в град Каварна, обл. Добрич край Черно море,
Храм "св.Преподобна Параскева-Петка Търновска",
Храм Св. Георги в град Балчик край Черно море,
Храм Св. Успение Богородично в град Каварна,
Храмът на богинята Кибела в град Балчик,Черно море,
Църква Св. Георги в град Каварна в край Черно море,
Църква Св. Св. Константин и Елена в град Балчик,
Часовникова кула град Добрич,
Шабленска тузла край град Шабла,
Шабленския фар край гр. Шабла, Крапец и Дуранкулак,
Шабленското езеро Северно Черноморие до град Шабла,
Язовир Залдапа
 местност

Уважаеми потребители, забележителностите и възможностите за туризъм към това населено място се намират в областта около него. Някой са по-далеч а други по-близо ,но в рамките на един ден могат да се посетят при интерес от ваша страна. Всяка една от тези дестинации са достойни за нашето внимание. Към всеки един обект сме вързали възможностите за туризъм в региона.

 Град Шабла има население 4451 жители и  се намира на около 20 км северно от границата с Румъния, 76 км северно от Варна. Обявен е за град през 1969 год.

На мястото на град Шабла  е имало древно тракийско селище, по-късно – гръцка колония, а още по-късно в близост до нос Шабла се изгражда римският град Кария с пристанище. В ранновизантийско време също е имало оживена търговия и занаяти. По-късно градът запада и остава само рибарското селище. Освен риболова и занаятите, свързани с морето, той е известен със селскостопанската си продукция. Недалеч от Шабла, край с. Тюленово, има нефтено находище, което дава поминък на част от жителите на града днес.
В града има старо читалище, музейна сбирка и малка картинна галерия. На 24 май тук има голям празник на народното творчество с песни, танци и изложби на занаяти. Плажът на Шабла е чист и приятен за почивка.
 Фарът на Шабла е една от атракциите на града. Той е  най-стария фар по българското черноморие, с най-висока кула издигаща се на 32 метра над морското равнище.  От  всички български фарове, той е с най-интересна история и с най оригинална архитектура. Официално влиза в експлоатация на 15 Юли 1857 година. Основата на съоражението е квадратна база с ширина 8.80 метра, височина 10 метра и дебелина на стените 1.50 метра. Централния купол е поддържан от четери по-малки купола. Интерес представлява гръмоотвода – най високата точка на фара, той е оформен като полумесец със звезда, чийто горен лъч е удължен и в края позлатен. В западната стена на фара е вграден султански монограм, на султан Абдул Меджид управлявал империята в периода 1839 – 1861 г.  В превод написаното гласи : “Високопоставеният по пъря на Мохамед Абдул Меджид. През 1901 година фаровата кула е засегната от земетресението със сила 7.2 по скалата на рихтер разтърсило северното чернеморие на 31 Март същата година. Налага се тя да бъде стегната със специална стоманена конструкция. Географските координат ина фар шабла са 43°  32` северна ширина и 28° 36`  източна дължина, а огънят се издига на 36 метра над морското равнище.
Археологическите разкопки на нос Шабла (на около 5 км източно от града) са най-интересният обект за посетителите на града. Тук ясно си личат основите на древната римска крепост, която макар и миниатюрна, е била важно място за търговия с другите пристанища на Черноморието. На 3 км от града се намира Шабленското езеро, което е чудесно място за риболов и отмора. Тук гнездят над 100 000 диви гъски.
Близо до рибарското селище Крапец (на 16 км североизточно от града) има къмпинг. Още по на север се намира и Дуранкулашкото блато, известно като резерват на множество блатни птици, част от които са записани в Червената книга на видовете в България. На големия остров в Дуранкулашкото езеро бяха разкрити останките от най-голямото енеолитно селище в Европа; открити са много ценни находки от различни периоди на човешката цивилизация. Тук има и къмпинг. Съвсем близо до Шабла се намира и яхтклубът, от който стартира ежегодната яхтрегата по Черноморието.
visits:
Всички права запазени 2009-2015 www.tourism-hotels-bulgaria.com