Туризъм, забележителности и бизнес

област Видин област Монтана област Враца област Плевен област Велико Търново област Русе област Силистра област Разград област Добрич област Шумен област Търговище област Варна област Бургас област Сливен област Ямбол област Ловеч област Габрово област Стара Загора област Пловдив област Хасково област Кърджали област Смолян област Пазарджик област Благоевград област Кюстендил област Перник област София област Софийски регион Затвори картата
 Сподели ::
Представяме обекти в област Смолян, хотели, къщи, вили за гости, под наем
български
english
deutsch
руский
ελληνικά
търсене по текст:
ГОРЕЩА ОФЕРТА

информация

регион Верила планина, хотели, България


видове туризъм:
планински, еко, винен, исторически, културен, бизнес туризъм, спа


област: Дупница, хотели, къщи, вили за гости, Кюстендил, хотели, къщи, вили за гости


 
 
 град
 село
 курорт
 забележителност
 местност

  България-Верила планина се намира в Софийска и Кюстендилска области

 Верила е неголяма планина в Западна България, която се свързва на север с Витоша чрез Бука Преслапската седловина (1090 м.н.в.), на югоизток с Рила чрез Клисурския проход (1025 м.н.в.), а на североизток се намира Плана планина. Най-високият й връх е Голям Дебелец – 1415 м н.в.

Планината е част от вододела между Беломорския (река Струма) и Черноморския (река Искър) басейни. В климатично отношение тя е границата между преходно средиземноморския климат на долината на Струма и умерено континенталния на климат на север.

Южните й склонове са полегати и прорязани от дълбоки долове в резултат на ерозионни процеси. Те са слабо залесени със закелавели смесени гори от дъб, бук и леска, но за сметка на това към заобленото било се стига по живописни пасища и ливади по които пасат стада овце. Северните склонове на планината са покрити с хубави букови гори.

Верила е бедна на води, за което говори и името й. То идва от тракийски език „Ве-рила” означава „без-водна” в противоположност на съседната Рила, което значи „водна” планина. От нея извират само река Тополница и неголеми потоци. По тази причина тя е сравнително слабо посещавана от туристи.

Планината е подходяща най-вече за еднодневни излети като от билото й се откриват великолепни гледки към околните долини и величествените Витоша и Рила. За по-дълъг престой пречи и отсъствието на хотели и хижи в околността. От друга страна, поради лесната си достъпност, тя е своеобразно място за почивка при по-дълги преходи по европейския туристически маршрут Е4, който води от Витоша през Верила, Рила и Пирин към планината Славянска. Цялата планина е включена в програмата на ЕС НАТУРА 2000.

Името на планината е известно на всички българи поради предприятието „Верила”, което произвежда препарата Веро – названието, което се е превърнало в нарицателно за миещи препарати.

 Как да стигнем?

Най-удобният маршрут с дължина 5-6 км тръгва от град Сапарева баня през местността Горно поле към полегатите южни склонове. Друг вариант е да стигнете с автобуса за Самоков до село Клисура, откъдето да поемете по билото, следвайки маршрут Е4.

Изходни пунктове могат да бъдат и селата в околността: Лисец, Доспей (север), Дрен и Делян (запад) и Тополница (югозапад).

 

visits:
Всички права запазени 2009-2015 www.tourism-hotels-bulgaria.com