Туризъм, забележителности и бизнес

област Видин област Монтана област Враца област Плевен област Велико Търново област Русе област Силистра област Разград област Добрич област Шумен област Търговище област Варна област Бургас област Сливен област Ямбол област Ловеч област Габрово област Стара Загора област Пловдив област Хасково област Кърджали област Смолян област Пазарджик област Благоевград област Кюстендил област Перник област София област Софийски регион Затвори картата
 Сподели ::
Представяме обекти в област София, бизнес, СПА, хотели, апартаменти под наем
български
english
deutsch
руский
ελληνικά
търсене по текст:
ГОРЕЩА ОФЕРТА

информация

регион Земенска планина, хотели, България


видове туризъм:
планински, еко, винен, исторически, културен, бизнес туризъм, спа 
 
 
 
 
 забележителност
 местност

България-Земенска планина

 Земенската планина е разположена в Западна България. Това е невисока планина с най-висока точка връх Тичак (1295 м).

Разположена е в Конявско-Милевската планинска група, намираща се в Краището. Обградена е на север от река Треклянска, на изток от река Струма, на юг от реките Драговищица и Сушичка, а на запад е ограничена от река Уйнещица. Простира се в посока север-юг. Има дължина 19 км, а ширината и е около 6 км. Река Брестница разделя планината условно на два дяла: северен и южен. Северният дял има по-ясно изразен планински характер за разлика от хълмистия изглед на южния дял.

 

Природа

Планината е силно обезлесена. Типичен представител на дървесната растителност в Земенската планина е дъбът, образуващ неголеми, но живописни горички. Срещат се в по-малка степен бук, габър, липа и др.

 

Туризъм

Земенската планина е лесно достижима с влак и автомобил и подходяща за пешеходни разходки. Основен интерес представлява водопадът Скакавица в Земенския пролом, чиито води падат от височина 70 м. Водопадът е разположен от дясната страна на р. Струма. Проломът е много живописен и има дължина около 15 км. До водопада може да се достигне с влак от спирка "Скакавица" и с кола през с. Ръждавица.

Освен това Земенската планина разполага с богато разнообразие от земни форми - скални игли, отвесни стени, каменни пирамиди и др. Там се намират Земенските ритли - скални прегради, разположени напречно на течението на река Струма, които са причина за формираните меандри.

В долината на река Струма се намират карстовите извори Агапие и Хайдушки извор. През 1909 г. в Земенския пролом е прокарана жп линията София-Кюстендил. При пътуването по нея можете да се наслаждавате на живописни гледки особено есен, когато планината се покрива с топлите есенни багри.

Основна историческа забележителност на района е Земенският манастир, разположен до град Земен.

 

visits:
Всички права запазени 2009-2015 www.tourism-hotels-bulgaria.com