Туризъм, забележителности и бизнес

област Видин област Монтана област Враца област Плевен област Велико Търново област Русе област Силистра област Разград област Добрич област Шумен област Търговище област Варна област Бургас област Сливен област Ямбол област Ловеч област Габрово област Стара Загора област Пловдив област Хасково област Кърджали област Смолян област Пазарджик област Благоевград област Кюстендил област Перник област София област Софийски регион Затвори картата
 Сподели ::
Представяме обекти в област Благоевград, хотели, къщи, вили за гости
български
english
deutsch
руский
ελληνικά
търсене по текст:
ГОРЕЩА ОФЕРТА

информация

регион Люлин планина, хотели, България


видове туризъм:
планински, еко, винен, исторически, културен, бизнес туризъм, спа


област: Софийски регион, хотели, къщи, вили за гости, наем

наляво
наляво
надясно
надясно


 
 
 
 
 
 забележителност
 местност

България-Люлин

 Люлин е планина, разполжена в непосредствена близост до столицата София. Подножията й започват само на 4-5 км югозападно от столицата, което я превръща в идеално място за излети, пешеходен и вело туризъм.

 

Люлин се разделя на два дяла западен и източен от Бучинския проход.. Източният дял на планината е по-висок и на него се намира нейният първенец - връх Дупевица с височина 1256 м. До 1997 г. посещаването му е забранено. Близо до него се намира интересната област Добринова скала. Името ѝ идва от формата на съседния до Дупевица връх, представляващ отвесна скала, от която се открива добра панорамна гледка към столицата, град Банкя и Витоша.

В северното подножие на планината се намират софийските квартали Мало Бучино, Горна Баня, Княжево, Владая и град Банкя.

 

В южното подножие на Добринова скала, в югозападна посока на около стотина метра от върха преминава черен път с маркировка водещ към хижа Люлин и идващ от вилна зона „Манастирски поляни“.

 

Люлин планина е интересно място за туризъм. Тя наистина е малка и може да бъде обиколена за един ден. Но въпреки това планината е доста разнообразна. Северният склон е покрит от дъбови и букови гори, през които има направени няколко туристически пътеки. Те са маркирани за улеснение на туристите. Южните склонове на планината са обезлесени. Те са покрити с тревна растителност и ниски храсти - шипки и други подобни. Той е и значително по-беден на водни ресурси.

 

Изходна точка за туризъм из планината е местността „Манастирски поляни“. Оттам се тръгва към Банкя, Владая или към върховете на планината — Дупевица и Добринова скала. Има и възможност за кратка разходка до Горнобанския манастир „Св. св. Кирил и Методий“. От връх Дупевица може да се продължи на запад по билото на планината, до Добринова скала и по пътя водещ към Банкя да се слезе на голяма поляна, която е видима от м. „Манастирски поляни“. Тя се нарича Люлинов рид. Известна е и като летището, поради формата ѝ, както и от факта, че е ползвана от селскостопанската авиация по времето на социализма. По повечето пътеки има чешмички с чиста студена вода.

Друг интересен маршрут води от връх Дупевица по северния склон намиращ се под него, по пътечка в гората, който води до Горнобанския манастир и маршрут тръгващ от върха към Владая и Владайския манастир „Св. Петка“. Минава се покрай красива брезова гора. Манастирът е основан по време на Втората българска държава и е възобновен през ХХ в. Понастоящем е постоянно действащ. Състои се от черква, жилищни и стопански сгради и параклис „Св. Неделя“. Черковният иконостас е обявен за паметник на културата.

 

Манастир „Св. Св. Кирил и Методий“

Този манастир не е единственият, който може да бъде видян в Люлин планина. В северното подножие на планината, над вилна зона „Манастирски поляни“ се намира Горнобанският манастир „Св. Св. Кирил и Методий“, известен още и като „Св. Крал“. Манастирът е основан през 15 век. До манастира се стига по асфалтов път дълъг 1 km, който започва от просторен паркинг във вилна зона „Манастирски поляни“.

Друго интересно място в планината е Войнишкия паметник. Той се намира в поляните над горнобанското танково поделение. До него може да се стигне по черен път, тръгващ от местността „Кърлежа“ в „Манастирски поляни“. До паметника има и чешмичка. От същото място в „Манастирски поляни“ тръгва и стръмна пътека, по която за 15 минути се слиза на пътя София-Перник. Минава се през местността „Черният кос“, а по средата на разстоянието има чешмичка, до която минава черен път, по който може да се стигне до прекрасната скална местност, която всеки жител или гост на столицата е виждал минавайки по шосето идващо от Перник.

 

visits:
Всички права запазени 2009-2015 www.tourism-hotels-bulgaria.com