Туризъм, забележителности и бизнес

област Видин област Монтана област Враца област Плевен област Велико Търново област Русе област Силистра област Разград област Добрич област Шумен област Търговище област Варна област Бургас област Сливен област Ямбол област Ловеч област Габрово област Стара Загора област Пловдив област Хасково област Кърджали област Смолян област Пазарджик област Благоевград област Кюстендил област Перник област София област Софийски регион Затвори картата
 Сподели ::
Представяме обекти в област Софийски регион, хотели, къщи, вили за гости, наем
български
english
deutsch
руский
ελληνικά
търсене по текст:
ГОРЕЩА ОФЕРТА

информация

регион Сакар Планината, хотели, България


видове туризъм:
планински, еко, винен, исторически, културен, бизнес туризъм, спа 
 
 
 
 
 забележителност
 местност

България-Сакар планина

 Планината Сакар се намира в историко-географската област Тракия. Разположена е между реките Марица, Тунджа, Соколица и Сазлийка съвсем близо до границата между България и Турция. Сакар е куполообразна планина с най-висока точка връх Вишеград (856 м), а най-ниската - водоотлива на Токлу дере - 45 м.

Вътрешността на Сакар се достига най-лесно по минава шосето Тополовград – Свиленград. Пред посетителя се откриват гористи хълмове с множество поляни и неголеми села и махали край границата, край която се извисяват военни вишки.

Планината е един от най-богатите райони в България грабливи птици, много от които са вписани в Червената книга и са изчезнали в други региони. Това прави планината важно място за екологията и защитата на българската флора и фауна.

В района на планината най-големи традиции има в областта на ловния и риболовния туризъм. Из местностите около Тополовград има много ловни хижи с опитни водачи, които могат да ви препоръчат различни маршрути за лов на дивеч.

 

История

Сакар е обитавана от най-дълбока древност. За това свиделстват многобройните долмени, могили и други мегалитни конструкции – едни от първите паметници, създадени от човека в Европа, посещението на които става все по-популярно сред туристите.

Легендите говорят, че за известно време тук се е подвизавал Индже Войвода - легендарен кърджалийски главатар, който обръща гръб на бандитстването и се превръща в един от най-известните хайдушки предводители и закрилници на народа в България.

Най-голямата забележителност в района на Сакар е Устремският манастир „Св. Троица“, известен още с имената Вакъвски и Хайдушки. Манастирът е паметник на културата.

 

Сакарското вино

В региона на Сакар се намира изключително подходящия "тероар" за отглеждане на лозя. Това е микрорайон,от който се правят най-реномираните нови български червени вина от сортовете Мерло, Каберне Совиньон и Сира, получили признание от световноизвестни дегустатори.

 

Най-голямото селище в района на Сакар и изходен пункт за излети е Тополовград.

 

 

visits:
Всички права запазени 2009-2015 www.tourism-hotels-bulgaria.com