Туризъм, забележителности и бизнес

област Видин област Монтана област Враца област Плевен област Велико Търново област Русе област Силистра област Разград област Добрич област Шумен област Търговище област Варна област Бургас област Сливен област Ямбол област Ловеч област Габрово област Стара Загора област Пловдив област Хасково област Кърджали област Смолян област Пазарджик област Благоевград област Кюстендил област Перник област София област Софийски регион Затвори картата
 Сподели ::
Представяме обекти в област Пазарджик, хотели, къщи, вили за гости, под наем
български
english
deutsch
руский
ελληνικά
търсене по текст:
ГОРЕЩА ОФЕРТА

информация

регион Голо Бърдо планина, хотели, България


видове туризъм:
планински, еко, исторически, културен, бизнес туризъм 
 
 
 
 
 забележителност
 местност

България-Голо бърдо – географски център на Балканите

 

Голо бърдо е планина в Западна България, разположена между Пернишката и Радомирската котловина. Тя е част от Верило-Руйската планинска редица. От югоизток се свързва с Верила чрез нисък рид, а на изток долината на река Струма и язовир Студена я разделя от Витоша. На северозапад достига до Батановския пролом. Планианата Голо бърдо край Перник е географският център на Балканския полуостров, от години има твърдения, че мястото е там, но едва преди дни това бе доказано от местния компютърен специалист Бойко Дзивев. След много математически изчисления и с помощта на GPS програмистът успял да открие точното място. Оказало се, че точката е в района на старо светилище в покрайнините на Перник. Дзивев е преподавател по информатика в художественото училище в село Дрен и е създател на първия електронен вестник у нас. Той отдавна усетил магическото действие върху хората на светото място. Интуицията му подсказала да определи точните му координати и да докаже, че това е центърът на Балканите. Доскоро се твърдеше, че точката е на мястото, където някога се е издигала древна базилика от ранно християнски времена. Тя е в подножието на хълма, наречен на името на болярина Кракра, и е точно под крепостта му в местността Св. Спас. Средновековната крепост Кракра е разположена в югозападната част на град Перник, на десния бряг на река Струма на неголямо скалисто плато. Мястото на крепостта поради голямата си стратегическо значение е населено още от траките около V – VI в. пр. н. е. През III в. пр. н. е. е разрушено, но по – късно отново е възстановено от траките като укрепление. Смята се, че сегашната крепост е построена по времето на хан Омуртаг, когато селището влиза в пределите на българската държава и става гранична крепост. Върху развалините на старото укрепление били издигнати двойни стени, подсилени с три правоъгълни кули. Крепостната стена върви по естествените очертания на платото на хълма Кракра, широка е над 2 м. и обхваща над 4,5 ха. Главната порта е в североизточната част на крепостта, от нея започва главната улица. В нея са разположени административни, стопански, жилищни и религиозни сгради. При археологически разкопки са намерени много монети и печат на цар Петър (927 – 970 г.). В края на Х и началото на ХI в. Перник е административен център на местния воевода Кракра, описан от византийските летописци Скилица и Кедрин като: „виден болярин и владетел на града по времето на българския цар Самуил, мъж отличен във военното дело“. В началото на XI в. местното население оказало решителна съпротива на византийските завоеватели. В тази борба основно място е заемал Кракра, който по това време е владеел освен Перник още 35 крепости в района на горна Струма. Пернишката крепост е била главната му крепост и с времето е придобила неговото име. Пернишкият район е известен и с многото си планини. От 37 масива в България 17 са областта и всеки крие в недрата си свети и чудотворни места, разказа шефът на местния музей Симеон Мильов.

 В планината има три хижи:

Хижа Славей – разположена в местността Ранчово градище. Наблизо се намират останки от три от крепостите на Кракра Пернишки – Голямо градище, Малко градище и Ранчово градище. Изходна точка за посещение е ж.п. гара Перник . 1,30 ч.

 

Хижа Орлите се намира в местността Червена ябълка и разполага със ски писта и влек. До нея най-лесно се стига от жп. гара Радомир – 1,30 ч.

Хижа Кралев дол е разположена в близост до село Кралев дол.

 Най-интересни за посещение в планината Голо бърдо и околностите й са многобройните манастири.

Батановскиятманастир се намира в западното подножие на планина Голо бърдо и в покрайнините на град Батановци. Той е основан през Втората българска държава, а е разрушен през първата половина на ХVІІІ в. Възобновен е през втората половина на ХІХ в. (1870 г).

 

Беловодскиятманастир „Св. Георги” се намира в подножието на планина Голо бърдо, в квартал "Бела вода" на град Перник, непосредствено вдясно от шосето ПерникРадомир. основан е през първата половина на ХХ в.

 

Калкаскиятманастир се намира в подножието на планина Голо бърдо, в покрайнините на квартал "Калкас" на град Перник

Не е известно кога е основан, но през ХІV в. е разрушен от турските поробители, а през втората половина на ХІХ в. (1881 г.) е възобновен. В днешния си вид е от 1954 г.

 

Пернишкиятманастир „Св. Пантелеймон” се намира в планина Голо бърдо и отстои на около 2 км югозападно от град Перник. Според предание е основан през Х в., а през 1393 г. е опожарен от турските нашественици. Възобновяван е през втората половина на ХІХ в. (1866 г.) и в началото на ХХ в. (1921 г.).

 

Радомирскиятманастир „Възнесение Господне” се намира в планината Голо бърдо и отстои на около 3 км северно от град Радомир. Смята се, че е основан по време на Втората българска държава, а при падането на България под турско робство е разрушен. Възобновен е в началото на ХХ в. (1926 г.), а в сегашния си вид е от 1992 г.

 

Студенечкият манастир „Св. пророк Илия” се намира в планината Голо бърдо и отстои на около 2 км югозападно от село Студена.

 

visits:
Всички права запазени 2009-2015 www.tourism-hotels-bulgaria.com