Туризъм, забележителности и бизнес

област Видин област Монтана област Враца област Плевен област Велико Търново област Русе област Силистра област Разград област Добрич област Шумен област Търговище област Варна област Бургас област Сливен област Ямбол област Ловеч област Габрово област Стара Загора област Пловдив област Хасково област Кърджали област Смолян област Пазарджик област Благоевград област Кюстендил област Перник област София област Софийски регион Затвори картата
 Сподели ::
Представяме обекти в област Габрово, хотели, къщи, вили за гости
български
english
deutsch
руский
ελληνικά
търсене по текст:
ГОРЕЩА ОФЕРТА

информация

курорт Връх КОМ в Стара планина, България
област :: Монтана, хотели, къщи, вили за гости

видове туризъм:
планински, еко, исторически, културен, бизнес туризъм регион
 
 
 
 
 забележителност
 местност

Уважаеми потребители, забележителностите и възможностите за туризъм към това населено място се намират в областта около него. Някой са по-далеч а други по-близо ,но в рамките на един ден могат да се посетят при интерес от ваша страна. Всяка една от тези дестинации са достойни за нашето внимание. Към всеки един обект сме вързали възможностите за туризъм в региона.

България-Спортно туристически комплекс Ком в Стара планина край град Берковица

  • Ком пътеката се отклонява от пътя, заобикаля върха от юг и се включва към пътеката по комското било.
  • село Комщица. От селото до върха (3:00 часа) водят коларски пътища в посока североизток и достигат до южния склон на Ком. Оттам качването на върха може да стане от юг без пътеки през рядка покривка от хвойна.
  • село Гинци. От селото до върха (3:00 часа) първоначално се тръгва на северозапад по чакълен път в посока хижа Малина, северно от местността Етрополе. При хижата се поема на север по коларски път и се достигат отново южните тревисти склонове на комския рид.

От връх Ком започва ежегодното off road състезание "Ком - Емине".

 Връх КОМ  

 

Връх Големият Ком (2016 м) и малките му братя Средният Ком (1985 м) и Малкият Ком (1959 м) са украшението на най-западните дялове на Стара планина. Върховете са лесно достъпни и затова са сред първите, привлекли вниманието на пътешественици и пътеписци.

Първи в стихотворението „Ком” възпява върха Иван Вазов:

" О, чудо! О, картина! Кацнал на тез скали,

на тоз престол грамаден на бури и орли,

оттук окото волно прегради не намира.

Вселената пред мен покорно се простира.

Душата гордо диша. От тия планини

умът към нещо светло, голямо се стреми.”

Тези стихове и ликът на народния поет са изсечени на мраморен блок, издигнат на самия връх.

След Вазов върховете посещава Алеко Константинов и пръв дава идеята за похода връх Ком-нос Емине, която за съжаление не успява лично да осъществи. Можете да минете по неговите стъпки по популярен маршрут с изходна точка Берковица.

 

На запад, юг и изток от Комовете се спускат полегати склонове, покрити с тучни пасище, по които пасат стада овце и крави. А северният склон и седловината Мочурище са обрасли с буки, а най на високото с иглолистни гори. Оттук поемат пътя си към Дунава Берковската река и извират множество рекички и потоци.

 

Откъм Чипровския балкан връх Ком изглежда като огромна купа сено, сливаща се с небето, докато от Тузлата или местността Локви се издига като великан почти отвесният северен склон. Напролет от него се откъсват грамадни лавини и се смъкват по голямата Фуния.

 

Поради лесната си достъпност Ком има многобройни посетители зиме и лете.

През зимата гордост на туристическия район са пистите под връх Ком. Алпийската  писта с дължина 1,5 км се спуска  от Малкия Ком. Там има изградени два ски влека. Големият тип „котва” е дълъг 800 м, а другият е детски или за начинаещи. За час по пистата могат да се спускат по 800 скиори. Микроклиматичните условия осигуряват подходяща за ски снежна покривка пет месеца в годината и ски се карат докато в околните низини вече цъфтят дръвчетата. За любителите на ски бягането пък са обширните ливади по билото и по склоновете.

Има условия и за екстремни спускания със ски и сноуборд, но особено към края на зимата и през пролетта има повишена лавинна опасност, особено в районите край местността Фунията, където лавините често придобиват гигантски размери.

Когато снегът се стопи край Комовете има отлични условия за скален велотуризъм и екстремно планинско спускане с велосипеди. През всички сезони има условия и за любителите на други екстремни спортове като делта- и парапланеризъм.

 

През лятото връх Ком е едновременно крайна точка изходен пункт на туристически маршрути. Когато изкачите върха пред вас се откриват чудни пейзажи. Най-впечатляваща е гледката на север от върха - виждат се Берковица, Берковското поле и отдалечените на 30 километра Монтана и язовир Огоста, а в далечината проблясват водите на Дунава, а при ясно време синеят далечните Карпати.

На северозапад се е проточил голият гребен на Стара планина с върховете Копрен и Миджур, а долу се наслаждавате на гледката към Чипровската покрайнина и китните долини на Огоста и Цибрица. На запад се виждат сръбските планини. На юг планината се спуска плавно към Софийското поле зад което се извисява Витоша. На изток билото на Стара планина е широко и равно и погледът се спира на Тодорини кукли, Врачанския балкан, върховете Мургаш и Вежен.

Живописни са и околностите на Берковица. В близост е местността „Синият вир" (на 5 км от града) с езерце, в което в горещите летни дни човек може да се охлади и освежи. Внушителна е местността„Хайдушките водопади". Недалеч е и най-големият манастир в Северозападна България – Клисурският. Красивата архитектура на църковната обител хармонира на живописната природа. Манастирът разполага с напълно обновена хотелска част. Клисурският манастир (тел. 0952/3377) е отворен за посетители всеки ден от 8 до 18 ч.

 

От връх Ком започват два популярни ежегодни похода:

Походът в чест на Освобождението на България от турско робство, който завършва във Враца.

Най-дългият национален едномесечен туристически поход от Ком до нос Емине на Черно море. Сега връх Ком е българската изходна точка на европейския туристически маршрут „ЕЗ” – от Атлантическия океан до Средиземно море.

 

Настаняване

В района има две хижи – новия „Ком” в местността Горна курия на 1640 м надм.в. и стария „Ком” (само за организирани групи) на около 30 мин път пеша. Двете хижи в са с общо 134 легла и с бунгала за летния сезон Има чайна с топли напитки и храна, ски гардероб и ски-училище.

Можете да се настаните и в хотелите и къщите за гости в Берковица, която се намира в подножието на върха.

Управата на общината има амбицията да превърне града в средище на екологичен и здравословен туризъм и то на достъпни цени.

 

Как да стигнем?

Най-удобната изходна точка е Берковица, която е разположена северно от гр. София на 89 км, от Петроханския проход на 25 км, южно от гр. Монтана на 24 км, от гр. Враца на 53 км. С всички тях има автобусни връзки. Гара Берковица е на локалната ж. п. линия Бойчиновци - Монтана - Берковица. Чрез гара Бойчиновци има връзка с населените места по линията София - Мездра - Враца - Брусарци - Видин.

Друга изходна точка е Петроханският проход, който отстои от гр. София на 64 км, от гр. Берковица на 25 км. Има ежедневен автобусен транспорт, свързващ селищата на Северна и Южна България.

От Берковица до местността води 15 км асфалтов път.

Пеш от Берковица до върха по пътя през м. Кориите и х. Ком се отива за 5 ч. До хижата се стига за около 3 ч, а оттам за 30-45 мин. се излиза на седлото между Малкия и Средния Ком и за още 30-45 мин. се стига до връх Ком. Пътят е маркиран.

Друг маршрут води от хижа Здравченица през Зидо, стария път за Пирот, вляво от мандрата Деленица и връх Момина могила, през Циганското поле и край връхКамара до връх Ком. Стига се за 3 часа. Пътят е маркиран.

Удобен и лек път – към 3 часа – води и от Петрохан до Ком. Може да се тръгне и от село Комщица по пътя край долината на р. Височица, която извира под върха Ком. Стига се за 3 часа.

 

Контакти:

Берковица - туристически информационен център

гр. Берковица 3500, пл. "П. Р. Славейков" № 4, тел./факс: 0953 / 8-86-82

visits:
Всички права запазени 2009-2015 www.tourism-hotels-bulgaria.com