Туризъм, забележителности и бизнес

област Видин област Монтана област Враца област Плевен област Велико Търново област Русе област Силистра област Разград област Добрич област Шумен област Търговище област Варна област Бургас област Сливен област Ямбол област Ловеч област Габрово област Стара Загора област Пловдив област Хасково област Кърджали област Смолян област Пазарджик област Благоевград област Кюстендил област Перник област София област Софийски регион Затвори картата
 Сподели ::
Представяме обекти в област Кърджали, хотели, къщи, вили за гости, под наем
български
english
deutsch
руский
ελληνικά
търсене по текст:
ГОРЕЩА ОФЕРТА

информация

село Сладка вода, хотели, вили, нощувки, къщи за гости
област :: Варна, хотели, къщи, вили за гости  община :: Дългопол, хотели, къщи, вили, нощувки за гости

видове туризъм:
морски, еко, винен, исторически, културен, бизнес туризъм

наляво
наляво
надясно
надясно


 регион
 община
 
 
 
 забележителност
 местност

Уважаеми потребители, забележителностите и възможностите за туризъм към това населено място се намират в областта около него. Някой са по-далеч а други по-близо ,но в рамките на един ден могат да се посетят при интерес от ваша страна. Всяка една от тези дестинации са достойни за нашето внимание. Към всеки един обект сме вързали възможностите за туризъм в региона.

 СЕЛО СЛАДКА ВОДА

 От Варна до Сладка вода се стига по пътя през Дългопол по отбивка за село Боряна. Разстоянието е малко над 80 километра. Къщите и новите луксозни вили са скрити в зеленина. От дворовете започва гора. След Боряна, макар асфалтиран преди десетилетия, пътят е тесен и два леки автомобила се разминават трудно. Жителите на селото - всички пенсионери - са едва петнадесет. Те са държеливи балканджии, повечето преселници от Аспарухово. Старата архитектура е типична за Камчийския край. В центъра на селото има вековна върба. От него като на длан се виждат Боряна и Дългопол. През зимата пада дълбок сняг, но времето е меко, защото Сладка вода е заобиколено от сравнително високи планински склонове, обрасли с широколистна гора. Местните жители пазарят от Боряна и Дългопол, защото в селото няма магазин. По-често с хранителни продукти ги снабдяват синове и внуци, които през почивните дни отмарят в селото. Строителството на луксозните вили, две от които имат и басейни, започва преди десетина години. Първите колонизатори са варненски архитекти. Сградата на кметството се използва и за хлебарница три дни в седмицата. Водата е в изобилие. Старците отглеждат овце, кози и птици и малко прасета. Варят ракия от джанки и грозде. В община Дългопол обясняват, че името Сладка вода е дошло заради ракията. Сутрин на повечето от мъжете водата се услаждала много заради изпитата вечерта ракия и изядената прословута местна туршия.
Училището „Цар Симеон I“ е атракцията
Частното училището „Цар Симеон I“ основава преди двадесетина години варненският художник Койно Койнов. В него в момента се обучават около 40-ина деца. Те са на пълен пансион. В домовете си се прибират само през почивните и празничните дни. На разположение на децата са два елитни ездитни коня и своенравно пони. Пазач е кучето Мечо, което постоянно ги следва по време на горските им разходки. В съседство с училището има манеж за езда. Учителите също нощуват в училищното общежитие. Децата спят по няколко в стая. Преподавателите са денонощно с тях. На почит са разбирателството, отличният успех и добрите обноски. Особено внимание се отделя на различните видове изкуства. На входа има малък параклис. Кухнята е отлична и съобразена с медицинските изисквания за малки деца. Когато остане храна, учениците с радост я носят на възрастните хора от селото. На всички празници ги поздравяват с концерти. Децата редовно почистват и уникалния екопарк „Водениците“, който се посещава от хиляди наши и чужди туристи и е гордост на община Дългопол. През лятото се организира няколкоседмичен образователен лагер за учениците. Възпитаниците на школото от 1-ви до 4-ти клас се ориентират по звездите и стрелят с боен лък от обучени коне. В училището освен всички задължителни предмети учениците учат астрономия, история на изобразителното изкуство и източни бойни умения.
Мечи дол.
Старото име на селото е Айджи дере. Буквалният превод от турски е мечи дол. Преименувано е на Сладка вода на 14 август 1934 г. от правителството на Кимон Георгиев заради наличието на много извори, за два от които се твърди, че са лековити. Край селото е имало и воденици. Според предание млада мечка искала да отмъкне малко прасенце от стадо източнобалкански свине. Свинарят изсвирил. Втурнали се свирепите нерези и старите свине майки и за по-малко от минута от мечката не останало нищо. На територията на селото има и останки от кукерско гробище. Според предание след Кукеровден край Сладка вода по традиция се сбивали кукерските куди (дружини) и винаги имало жертви. Повечето от новите заселници в селото са категорични, че след по-малко от десетилетие Сладка вода ще бъде най-елитният планински курорт в близост до морето. Тогава ще се разшири и пътят. Ще има магазини и ресторанти.

Данни за селото.
Къщи - около 30, повечето необитаеми.
Вили - около 15. Имоти на чужди граждани няма.
Селото е напълно електрифицирано.
Водоснабдяване - централен водопровод, кладенци и селски чешми.
Битова канализация - септични ями.
Екстри - кристален балкански въздух и тишина през цялата година.
visits:
Всички права запазени 2009-2015 www.tourism-hotels-bulgaria.com