Туризъм, забележителности и бизнес

област Видин област Монтана област Враца област Плевен област Велико Търново област Русе област Силистра област Разград област Добрич област Шумен област Търговище област Варна област Бургас област Сливен област Ямбол област Ловеч област Габрово област Стара Загора област Пловдив област Хасково област Кърджали област Смолян област Пазарджик област Благоевград област Кюстендил област Перник област София област Софийски регион Затвори картата
 Сподели ::
Представяме обекти в област Велико Търново, хотели, къщи, вили за гости
български
english
deutsch
руский
ελληνικά
търсене по текст:
ГОРЕЩА ОФЕРТА

информация

село Бачково хотели, къщи за гости, вили под наем, хижи
област :: Пловдив, хотели, къщи, вили за гости  община :: Асеновград, хотели, България

видове туризъм:
планински, еко, винен, исторически, културен, бизнес туризъм


 регион
 община
 
 
 
 забележителност
 местност

Уважаеми потребители, забележителностите и възможностите за туризъм към това населено място се намират в областта около него. Някой са по-далеч а други по-близо ,но в рамките на един ден могат да се посетят при интерес от ваша страна. Всяка една от тези дестинации са достойни за нашето внимание. Към всеки един обект сме вързали възможностите за туризъм в региона.

  Село Бачково, община Асеновград, област Пловдив до Бачковски манастир в полите на Родопите.

 БАЧКОВО – ДЕСТИНАЦИЯ БЪЛГАРИЯ

 
Ако искате да избягате от шума и забързаното ежедневие на градския живот,да прекарате спокоен уикенд,посетете Бачково. Бачково е един малък бисер в короната на Родопа планина. Селото е близо до Асеновград и е само на 25км. От Пловдив.Често си спомням оценката на покойния познавач на Родопите,писателят Николай Хайтов:”За Бачково какво да ви кажа?!То е сравнително бедно икономически,но неговите обитатели са взели мъдростта на Родопа планина и равна Тракия. Бачково възниква като войниганско селище по време на османско владичество.Както е известно войниганите са давали наряд за опазване дервентите(проходите( в турската империя.И затова такива селища са се ползвали с относителни привилегии.
Заселването става от необходимостта да се пази първата порта към Родопите.В началото на днешното село,през първата половина на 17 век се настанява една малка станция с няколко пазванти на дервента/прохода към бяло море/,които са вземали специална пътна такса на всички,които са преминавали от Тракия за Беломорие то и обратно.Таксата се е наричала”БАЧ” .Оттук и заселващите се постепенно балканлии от Родопите и работещи като аргати т.е./наемни работници/ в близкия тогава наричан Петрички манастир, започнали да се наричат бачковлии,а манастирът взема оттук насетне името на селото и започва да се нарича Бачковски.Както повечето родопски села така и при родопското село Бачково ,започва да обогатява душевността си с много традиции,които поддържат живо националното съзнание,което,под влиянието на манастира е било винаги на висота.Може би за това за ден в селото ни не е пребивавал турчин-поробител или пък да се е заселвал циганин.Това се обяснява и с обстоятелството ,че влиянието на манастира като солидно просветно и културно равнище и национална светиня , е било много силно .Бачковлии започват да приемат манастира като частицa от себе си,а манастирът не прави нищо почти, без да търси помощта на новите заселници край него.Когато през 1362 година десетилетия преди Търновград да падне под турско робство,падат Пловдив и Асеновград,монасите в манастира с помощта на бачковци,скриват чудотворната икона току що донесена дар от Грузия.Скриват я в среднощна доба, далеч от манастира на 3 километра югоизточно в една пещера в местността Клувията.Никак не е случайно че там е скриват. В тази местност тече лековита вода ,има „аязмо”от което често търсят лек и самите поробители!?
Минават десетилетия и ето,може би по предопределение с висше , две козарчета ,братче и сестриче,в късен следобед на един пролетен ден,виждат,че нещо в една пещера блести. Просто залязващите слънчеви лъчи са целунали Чудотворната икона , скрита в отсрещната пещера.Местността е Клувията .Децата са впечатлени , изплашени и развълнувани.Подкарват по детски набързо стадото кози надолу към манастира и задъхани разказват на монасите от манастира какво са видели . На другия ден водят един от старите монаси на мястото,който се почуда открива Чудотворната икона ,невредима .Връща се в манастира .Разказва с радост на игумена ,че”чудото е станало и иконата покровител на светата обител е открита”.Игуменът организира подобаващо шествие и с дървеното клепало напред връщат иконата в манастира .Оттук започват преданията и легендите народни.Те през годините се до украсяват:внасят иконата в олтара ,но през нощта игуменът сънува сън на който Света богородица изказва несъгласие ,че са я поставили в олтара , далеч от очите на вярващите.На сутринта ужасен игуменът открива че иконата я няма.Отиват в Клувията и е намират там .Вземат е обратно и сега е поставят в вътрешната част на големия храм,от дясната страна ,където стои и до ден днешен,посрещайки символично всеки ,който с вяра и упование прекрачва прага на храма.
Събитието с намирането на иконата става Вторият ден на Велик ден и от тогава насам ,без прекъсване вече близо четири столетия на Втория ден на Велик ден иконата се носи с подобаващо шествие ,наречено,по църковнму „летия се „в местността Клувията.Там вече през 18 век е изграден параклис „Свети Архангели”.Стои си и аязмото.Стигайки до аязмото иконата се поставя пред него .Игуменът извършва водосвет ,поръсва иконата и многохилядното множество вярващи,които я следват след което я внасят в параклиса .Там се отслужва света литургия ,а народът търпеливо чака реда си,за да я целуне,след което отива да запали свещичка за здраве и на свещеника който гори в пещерата където иконата е намерена.
Има нещо вълнуващо в това шествие и народна традиция .
Първо историята не е отбелязала толкова мащабна летия /шествие/ с икона в нашата страна .През десетилетията предшествениците ми от Бачково са изградили по редове импровизирани софри и всяка фамилия дни преди Великден почиства своята символична трапеза и я приготвя за Великия.
В следващите броеве ще ви разкажем по-подробно за светилището Белинташ и резерват Червена стена.
 
 Снимки Христо Чипев
 Текст Любляна от село Бачково
 
 Бързи връзки към хотели, къщи за гости, вили под наем, бунгала, апартамени, квартири, ресторанти, барове, дискотеки, забавления, природни забележителности, културно-исторически забележителности, музеи, туристически агенции, туроператори, фирми, туризъм, ваканция, пътуване, почивки в село Бачково.
 
visits:
Всички права запазени 2009-2015 www.tourism-hotels-bulgaria.com