Туризъм, забележителности и бизнес

област Видин област Монтана област Враца област Плевен област Велико Търново област Русе област Силистра област Разград област Добрич област Шумен област Търговище област Варна област Бургас област Сливен област Ямбол област Ловеч област Габрово област Стара Загора област Пловдив област Хасково област Кърджали област Смолян област Пазарджик област Благоевград област Кюстендил област Перник област София област Софийски регион Затвори картата
 Сподели ::
Представяме обекти в област Монтана, хотели, къщи, вили за гости
български
english
deutsch
руский
ελληνικά
търсене по текст:
ГОРЕЩА ОФЕРТА

информация

село Момчиловци къщи вили за гости под наем хотели
област :: Смолян, хотели, къщи, вили за гости, под наем  община :: Смолян, хотели, България

видове туризъм:
планински, еко, винен, исторически, културен, бизнес туризъм


 регион
 община
 
 
 
 забележителност
Aрхеологическа етнографска сбирка курорт с. Баните
Велоалея-Язовир Златоград край град Златоград,
Връх Перелик край курорт Пампорово,Смолян,Чепеларе,
Връх Свобода община Баните област Смолян, Родопите,
Връх Свобода-паметна плоча на Момчил юнак, Баните,
Връх голям Перелик в Родопи планина край Пампорово,
Екопътека Еко-ехо край град Златоград, обл. Смолян,
Екопътека Загражден край Давитково, община Баните,
Екопътека Невястата в град Смолян.България,
Екопътека Планинска прегръдка край град Златоград,
Екопътека По стъпките на Делю Хайдутин-Златоград,
Екопътека Света Неделя край град Златоград ,
Етнографски комплекс в град Златоград.България,
Етнографски музей Арда, Могилица, Смилян, Родопите,
Извовор Лъджата с.Буката общ.Смолян-лечебен извор,
Извовор Лъджата с.Буката общ.Смолян-лечебен извор,
Извор Перинига край м.Хайдушки поляни и Момчиловци,
Изворът на река Арда ,
Каньона на водопадите над Пампорово.България,
Къща-музей Ласло Наги в град Смолян,
Мемориал Полковник Серафимов (Родопската Шипка),
Мемориална музейна сбирка "Ласло Наги" - Смолян,
Местността Иноглово край град Смолян и Пампорово,
Местността Циганско градище край Рудозем,Златоград,
Момин камък край град Смолян, ски курорт Пампорово,
Момина вода край село Момчиловци, Хайдушки поляни,
Момчилова крепост край град Смолян, Мадан,Родопите,
Музейна Етнографска сбирка курорт село Баните,
Музейната сбирка Просветното дело Средните Родопи,
Национална Астрономическа Обсерватория обл.Смолян,
Обсерватория Рожен край Смолян-Чепеларе-Пампорово,
Павловската воденица общ.Баните-Смолян-България,
Пещера Надарска край с. Смилян-Могилица и Арда,
Пещерата Ухловица,
Пещери Голубовица край село Смилян-Могилица и Арда,
Планетариум град Смолян ,
Проходна пещера Калето край Смилян-Могилица- Арда,
Регионален исторически музей "Стою Шишков" Смолян,
Резерват "Старата гора" край село Триград,Ягодина ,
Резерват "Шабаница" край град Триград община Девин,
Село Могилица-Агушеви конаци обл.Смолян,
Скалният феномен Костен камък край село Орехово,
Тракийско светилище, посветено на бога Слънце,
Църква "Св. Висарион Смоленски" град Смолян,
Ягодинска пещера с.Ягодина обл.Смолян
 местност

Уважаеми потребители, забележителностите и възможностите за туризъм към това населено място се намират в областта около него. Някой са по-далеч а други по-близо ,но в рамките на един ден могат да се посетят при интерес от ваша страна. Всяка една от тези дестинации са достойни за нашето внимание. Към всеки един обект сме вързали възможностите за туризъм в региона.

 Село Момчиловци, област Смолян е планина Родопите

  Бързи връзки към хотели, къщи за гости, вили под наем, бунгала, апартамени, квартири, ресторанти, барове, дискотеки, забавления, природни забележителности, културно-исторически забележителности, музеи, туристически агенции, туроператори, фирми, почивки, пътуване, ваканция, туризъм в село Ммчиловци.

 За село Момчиловци

подарък за душата

 Ако искате да направите подарък на душата си, посетете родопското село Момчиловци. Там въздухът мирише на здраве, а сгушените ручейчета и ливади и дълбокото нощно небе ни нашепват приказки от вечността. Но най-стоплящо сърцето са хората и техните благи слова. Съхранена с много вяра, страх Божи и любов към родното е българската култура тук, в село Момчиловци, извисило се над съвременната духовна пустота.
 История и религия
 Историята на Момчиловци е многовековна. Археологическите находки показват, че животът на селото не е прекъсвал от бронзовата епоха насам. Над 3000 музейни експоната се намират в местния музей - внушителна колекция, разкриваща историческото и културно богатство на селото. Още, в музея се намира картинна галерия, представяща творби на класици на българската живопис. 
 Селото е наречено на името на Момчил юнак, който бил последния християнски владетел на Среднородопската област и защитник на местното население от турските нашественици. 
На около двадесетина километра от Момчиловци, от крепостта му, кацнала на висок скалист връх близо до с. Градът, зорко бдели воините на Момчил над селата от района и не пускали враг да премине по пътя от Филипопол за Гюмюрджина и Ксанти близо, до който била морската твърдина на Момчил – Перитор. Момчил бил независим родопски владетел, намесил се в междуособиците за византийския престол през първата половина на ХІV в. Аархеологическите находки свидетелстват, че тук е имало крепост 10 века преди Момчил, просъществувала в периода ІV-VІ в., вероятно издигната по времето на император Юстиниан І. Най-горе, на скалния връх в землището на крепостта се проучва тракийско скално светилище, за което са открити свидетелства, че е използвано в периода от ІV-то хилядоледие пр. Хр. до ІІ-ІІІ в. сл. Хр. Момчилова крепост е първият социализиран археологически обект на територията на Смолянска област. (www.astro.bas.bg)
 Будният народен дух на хората от Момчиловци и района повече от всичко се дължи на тяхната вяра. През 1836 година жители от няколко родопски населени места успяват да получат осем султански фермана за построяване на църкви. Така са изградени храмовете „Св. Св. Константин и Елена” в Момчиловци, “Св. Св. Петър и Павел” в с. Соколовци, ”Св. Св. Петър и Павел” в с. Левочево, „Св. Илия” в Славейно, „Св. Неделя” в Райково и др. После в Горно Дерекьой /името на Момчиловци по време на Османското владичество/ един по един изникнали параклисите, над 20, които днес ограждат и пазят селото. Светят и кръстовете, издигнати нависоко, от двете страни на Момчиловци. Нощно време те напомнят за невидимата светлина в сърцата на хората. 
 По традиция за всеки параклис полагат грижи различни момчиловски фамилии.   Вратите на храмовете не остават заключени и кандилата им се палят редовно. А в деня на светеца-патрон около параклиса се организира събор с курбан. Големият празник на селото, обаче, е храмовият. На 21 май, след светата литургия се слага благословена трапеза, а после празникът продължава с културни прояви и народно веселие. На Тодоров ден пък в центъра на Момчиловци и днес стават конни надбягвания, за които на площада се събира цялото село. И ни един празник не минава без да засвири гайда и да се тропне хорце.
 Свято място е и 100-годишното Аязмо - животворящ източник с параклис, изграден около него. Във водата, извираща там са намерили лек много хора. Затова жителите на селото и днес се отнасят с почитание към този дар Божи. 
 Хората и техният бит
 Пристигнете ли в Момчиловци, първо ще бъдете огряни от радостта и мира в очите на хората. Тук суетата и подозрението нямат място – важни са откритото общуване и веселието между ближните. А хората са наистина някак си… по-близки. И ти, макар да си ги срещнал току-що, им ставаш също ближен. Ще си подумат с теб, с радост ще споделят каквото знаят – легенди, предания и мили спомени. Защото те в душите си го носят богатството. 
 От дълбока привързаност към родното място, момчиловци не бързат да заминат надалеч, нито за работа, нито дори за почивка. „Няма по-хубаво място от това. Да пътуваш някъде за почивка, може. Но и да няма време за почивка ..... добре сме си ние – тук в Родопите!” казва един от селските майстори дърворезбари, чиито иконостаси красят множество църкви и параклиси в цялата страна. На малката му работилничка вратата е винаги отворена и всяка любопитна глава може да надникне, пък ако й хареса - да поостане да погледа. Само една искрена усмивка е нужна на входа. А на изхода неизбежно ще си я носите. 
 Възхитени ще бъдете и от дейностите на самодейните състави в селото, от дарбата на гайдарчетата, певците и танцьорите родопчани - малки и големи, и още по-големи и всички заедно.   
Ако пък, пътувайки наоколо, огладнеете, не се лишавайте от местните вкусотии- колаци, пататник, клин, сърми, чеверме, овче мляко и сирене, сладко от горски плодове, приготвени с майсторлък. Можете да бъдете изненадани от фолклорните изяви с каба гайда и народни песни и танци, които се организират често в хотелите и ресторантите. Но си оставете време и за сън, защото всеки ден тук кани на разходка сред природата.
 Спорт и природни забележителности
 От всякъде из селото се разкриват омайни гледки. Родопските баири са приятелски настроени към човеците и ще ви потопят в дъхащи на смола гори и обагрени с билки ливади. Пътеките - много. Обозначените туристически маршрути - също. Изобилието от природни забележителности няма да ви остави да скучаете. И навсякъде ще ви придружават сладки птичи песни и звън от чанове.  
 Ако обаче, сте търсачи на силните усещания, вашето място е Картола - обособен спортно-туристически център на 9 км. от Момчиловци. Там целогодишно се предлагат спортно катерене, пейнтбол, пешеходни и вело-преходи; а през зимата - сноуборд и ски. Също на около 20 км от селото, но в посока северозапад, се намира Националната астрономическа обсерватория „Рожен”. Тя е най-голямата в югоизточна Европа и в нея работят около 50 астрономи. Освен място на науката, от няколко години обсерваторията на вр. Рожен привлича стотици туристи с възможностите за организиране на астрономически наблюдения и експозицията, представяща развитието на астрономията, пленери за фотографи и семинари. Обсерваторията е пресечна точка на множество маршрути за пешеходен и вело-туризъм. Накратко – тя е място и за мечтатели, и за почитатели на космическото. (www.astro.bas.bg)
 И ако всичко до тук ви се струва твърде приказно, то тази приказка е истинска защото мястото е Родопа планина.
 Данни
 За контакти и информация:
Туристически информационен център
село Момчиловци, общ. Смолян:
Тел: +359 893 927 700; +359 885 357 360 +359 885 357 360 
Туристически информационен център
гр. Смолян:
 
visits:
Всички права запазени 2009-2015 www.tourism-hotels-bulgaria.com