Туризъм, забележителности и бизнес

област Видин област Монтана област Враца област Плевен област Велико Търново област Русе област Силистра област Разград област Добрич област Шумен област Търговище област Варна област Бургас област Сливен област Ямбол област Ловеч област Габрово област Стара Загора област Пловдив област Хасково област Кърджали област Смолян област Пазарджик област Благоевград област Кюстендил област Перник област София област Софийски регион Затвори картата
 Сподели ::
Представяме обекти в област Монтана, хотели, къщи, вили за гости
български
english
deutsch
руский
ελληνικά
търсене по текст:
ГОРЕЩА ОФЕРТА

информация

село Писанец хотели, къщи, вили
област :: Русе, хотели, къщи, вили за гости, Русенски лом  община :: Ветово, хотели, България

видове туризъм:
еко, винен, исторически, културен, бизнес туризъм, спа регион
 община
 
 
 
 забележителност
 местност

Уважаеми потребители, забележителностите и възможностите за туризъм към това населено място се намират в областта около него. Някой са по-далеч а други по-близо ,но в рамките на един ден могат да се посетят при интерес от ваша страна. Всяка една от тези дестинации са достойни за нашето внимание. Към всеки един обект сме вързали възможностите за туризъм в региона.

СЕЛО ПИСАНЕЦ – НЕПОЗНАТО МЯСТО ЗА ОТДИХ И ТУРИЗЪМ

С . Писанец е едно забележително място намиращо се на 30 км. От град Русе по пътя към Варна . Непознато за повече туристи и туристически агенции. Разпололожено е в живописния природен парк “Русенски Лом”.

Място предлагащо възможности за еко туризъм , алпинизъм, спорт , лов и риболов .

Съвременното название на с.Писанец възниква вероятно към края на Втората Българска държава , като научното му тълкуване се свързва със средновековното българско келище при крепостите и с името на ПИСАН- МАНАСТЬРИ – ПИСАНЪЦЪ , от глагола ПИСАТИ , “ПИША”.

В народните говори Писан , “Шарен”, “Пъстър”.

Първото открито засега писменно споменаване на с. Писанец се отнася за 1551-1556 г.

Интерес представляват спомените на Адам Нийл – 1805-1806 г. , лекар на Британското посолство в Цариград . Той назовава селото с име “ПИЗАНЦА” .

През 1814 г. По тези земи преминава Франсоа Даниел Томсън , който споменава в своя разказ за селото с име “БИЗАНЦА” .

Английският пътешественик , дипломат , лекар – Робърт Уолш през 1827 г. Се завръща от Константинопол  в Англия и преминава през Българските земи .

Ето какаво споделя той :

“ Напуснахме Разград и се отправихме на седем часов път към Българското село “БИЗАНТС – ПИСАНЕЦ”, където пристигнахме едва в девет вечерта и всички хора се яха легнали. Водачът на групата мина напред и извика своето  КИ-А-ЕЕ-А

Няколко пъти , но отговор от което не последва. Най – после обаче кеатата се появи и ни заведе в една къща ,влязохме в уютна , обзаведена стая , която добрите хора бяха подредили за непознати и която в останалото време използвахме сами. “

Цитираните описания и названия на селото като : ПЕЗАНТИ , ПИЗАНЦА , БИЗАНЦА, БИЗАНТС , не съмнено се отнасят за село Писанец и отразяват епохата  и субективното виждане на анторите им .

В епохата на възраждането с. Писанец не прави изключение от общият процес , развиващ се по българските земи.

Документалните данни за селото и дейността за Писанската църковно – народна община се съхраняват във фонда на Доростоло – Червенската метрополия , съхраняван в държавен архив – Русе.   

СЕЛО ПИСАНЕЦ ЩЕ  РАЗГЛЕДАМЕ В ТРИ  НАПРАВЛЕНИЯ :

1.      МЯСТО С КРАСИВА ПРИРОДА – ОТ ПРОСТОРНИТЕ ГОРИ ОБГЪРНАЛИ СЕЛОТО , ПОЛЯНИ , ПЕЩЕРИ И РУЧЕЯ НА Р. БЕЛИ ЛОМ . ЛЪХА ТИШИНА И СПОКОЙСТВИЕ . ТЕЗИ ФАКТОРИ ПРЕВРЪЩАТ МЯСТО В ПОДХОДЯЩО ЗА ОТДИХ И ТУРИЗЪМ. СЕЛОТО РАЗПОЛАГА И С ЕКО ПЪТЕКА СТИГАЩА ДО ПРОБИТИЯ КАМЪК ТАКА НАРЕЧЕНОТО “ГРАДИЩЕ” И   РАЗПОЛАГА С ТРИ МЕСТА ЗА НАСТАНЯВАНЕ НА ГОСТИ :

КЪЩАТА ЗА ГОСТИ  “ЧЕРЕШОВОТО ТОПЧЕ” ;

КЪЩАТА НА  “ДЯДО КИРО

ВИЛА  “СЛЪНЧЕВО” ;

СРЕЩАТ СЕ И САМОСТОЯТЕЛНИ КЪЩИ , ЧИЙТО ДОМАКИНИ ПРЕДЛАГАТ ГОСТОПРИЕМСТВО ;

 2.ПИСАНЕЦ- МЯСТО ЗА СПОРТУВЯНЕ , ВЕЛО ПЪТЕКА , МОТОПИСТА , БЪНДЖИСКОКОВЕ , СКАЛНО КАТЕРЕНЕ И ОРИЕНТИРАНЕ .

Местоположението на с. Писанец , като част от природен парк “Русенски Лом” предлага богати възможности за :

-    селски и еко туризъм – Природен парк Русенски Лом е един от десетте природни парка в България. Парка е обект с висока екологична  стойност – зони с богато видово разнообразие , крайречни тераси , скални образования и пещери .

-    Лов и риболов – Местността разполага с подходящи гори , езере и рибарници , предлагащи отлични условия за лов и риболов .

-     Възможност за   ОFF ROAD из местността .

-    Спорт -Село Писанец разполага с писта за мотокрос. Разположението на селото дава възможност  за осъществяване на вело , пещерен и пешеходен туризъм , както и скално катерене.

3.ПИСАНЕЦ – МЯСТО БОГАТО НА АРХИТЕКТУРНИ ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ 

  Една от първите архитектурни забележителности от възраждането е църквата “Св. Възнесение”

Построена през 1868 година. В същата година в църковния двор  се изграждат две стай – килии , чийто стени са от плетени пръти , измазани с глина . Тази година 1868 е посочена за основаването на училището в селото и в статистиката на училищата в Княжество България .

Със съдействието на Писанското – общинско управление през 1910-1911г. В селото се открива прогимназия , която е една от първите в Русенска околия.

В двора на църквата се намира камбанарията , построена през 1886 г. , в която е поставена камбана подарена от подполковника от руската армия Григориев , чиято част е пребивавала по време на Освободителната война в селото.

КАМЕННИЯТ МОСТ В С. ПИСАНЕЦ

За кратък период от време в селото е построен каменният мост над р. Бели Лом през 1883 г. Строителството му е извършено от писанчени под ръководството на италиански майстори . Счита се за архитектурен шедьовър.

КАМЕННАТА ЧЕШМА

Тя представлява  каменен зид с 8 чучура и корита за поене на животните и  над 100 години доставя чиста питейна вода за населението . В зазиданите в нея две мраморни плочи и написано : “Построена от Писанска селска община и с помощта на Русенската окр. постоянна комисия .

Почната                        Свършена 

На 1903 год.                  На  1909 год. “

 Първата прогимназия в с. Писанец , сегашен информационен център .

Сегашният информационен център е в старата сграда на първата прогимназия “Д. Дебелянов”. Сградата е реновирана по проект на трансгранично сътрудничество  за развитието на две малки трансгранични общини. Дейностите по проекта – създаване , обновяване и подобряване на туристическите атракции ,изграждане  на информационни центрове и смесена двуезична  информационно –туристическа система .  Ремонтирани и оборудвани като информационни центрове са : част от читалището в град Ветово , училището в с. Писанец и училището в с. Гостину /Република Румъния/ .В информационния център се намира сбирка на стариннии вещи , прибори , облекло и други от бита на местното население . В сграда се разпола конферентна зала с мултимедиен център подходящ за презентации и прожекции на филми . Центърът е приспособен за туристи инвалиди .

Народното читалище “ ПРОСВЕТА “ разполага с богата литература и компютърна зала с интернет дотъп. В читалището се организират празници , които пресъздават обичай и традиции на местното население.

ПРИ ПОСЕЩЕНИЕТО НА ТОВА ВЪЛШЕБНО МЯСТО , ЩЕ СЕ ПОЧУСТВАТЕ ОТПОЧИНАЛИ , ЗАРЕДЕНИ С НОВИ СИЛИ И МЕЧТИ . КРАСИВАТА ПРИРОДА И ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИТЕ  , КАКТО И ГОСТОПРИЕМСТВОТО НА МЕСТНОТО НАСЕЛЕНИЕ СА ПРИТЕГТЕЛНАТА СИЛА НА СЕЛО ПИСАНЕЦ !

ЗАПОВЯДАЙТЕ  ДА ОПОЗНАЕТЕ НЕПОЗНАТОТО !

ДАННИ ЗА ИСТОРИЯТА НА С. ПИСАНЕЦ И ОКОЛНОСТТА МОЖЕТЕ ДА НАМЕРИТЕ В

“АЛМАНАХ” НА ИСТОРИЯТА НА РУСЕ , ТОМ 10,12, 13 ИЗДАДЕН ОТ ОБЩИНА РУСЕ , ОБЩОБЪЛГАРСКИ КОМИТЕТ И ФОНДАЦИЯ “ВАСИЛ ЛЕВСКИ” ИСТОРИЧЕСКА СЕКЦИЯ КЪМ СЪЮЗА НА УЧЕНИТЕ – РУСЕ . АВТОР НА ПОСЕЛИЩНИТЕ ПРОУЧВАНИЯ Е :

ПАСКО ХРИСТОВ – Д-Р НА ИСТОРИЧЕСКИТЕ НАУКИ

visits:
Всички права запазени 2009-2015 www.tourism-hotels-bulgaria.com