Туризъм, забележителности и бизнес

област Видин област Монтана област Враца област Плевен област Велико Търново област Русе област Силистра област Разград област Добрич област Шумен област Търговище област Варна област Бургас област Сливен област Ямбол област Ловеч област Габрово област Стара Загора област Пловдив област Хасково област Кърджали област Смолян област Пазарджик област Благоевград област Кюстендил област Перник област София област Софийски регион Затвори картата
 Сподели ::
Представяме обекти в област Силистра, хотели, къщи, вили за гости, под наем
български
english
deutsch
руский
ελληνικά
търсене по текст:
ГОРЕЩА ОФЕРТА

информация

село Яворово хотели, къщи за гости, вили, хижи Родопите
област :: Пловдив, хотели, къщи, вили за гости  община :: Асеновград, хотели, България

видове туризъм:
планински, еко, винен, исторически, културен, бизнес туризъм регион
 община
 
 
 
 забележителност
 местност

Уважаеми потребители, забележителностите и възможностите за туризъм към това населено място се намират в областта около него. Някой са по-далеч а други по-близо ,но в рамките на един ден могат да се посетят при интерес от ваша страна. Всяка една от тези дестинации са достойни за нашето внимание. Към всеки един обект сме вързали възможностите за туризъм в региона.

 Село Яврово се намира в планински район. Намира се на 30 км от Пловдив и на 11 км от Асеновград. Има асфалтов път. Селото е разположено амфитеатрално и от него при ясно време се открива гледка към Тракийската низина, Средна гора и Стара планина. Вижда се и връх Ботев.

 Село Яврово влиза в границите на България След Съединението през 1885 г. На 4 януари 1966 г. е преименувано на Яворово, но на 27 ноември 1979 г. е възстановено предишното му име Яврово. Много старо българско селище съществувало още по времето на византийското владичество над българските земи в периода 1018-1185 г. За пръв път се споменава като местност в Устава-типик на Бачковския манастир от 1083 г. под името Аврово. Като "Село Яворово" се споменава в четвъртото писмо на испанския рицар от Гренада - дон Алвизо дел гренада минал през българските земи като кръстоносец от Третия кръстоносен поход през 1189-1190 г.,който в писмото си до любимата му в Испания - донна Паула отбелязва:"...На връщане за града на Филипа/Пловдив/ минахме през едни села които наричат Добролонг/Добралък/ и Яворово/Яврово/ дето вода е сладка и много пресладка...".В селото е запазено дори и предание за преминаването на кръстоносците в края на 12в.,наричани тогава от явровци като "Францалиете". Францалиете били едри мъже "заковани целите в железо",които карали населението на Яврово да ги среща със софри на главите от където те си набождали яденето със шишове и ножища.За да се предпазят от тях жителите на селото в ония времена построили 4 кулички в четрите му края - на Кичър,на Батив дол на Свети архангел и на Друма.При нападение на францалиете срещу селото съгледвачите в тези кулички свирели с особени пищялки,а насаелението на Яврово в такива случаи се укривало в гората. Лит.:Н.Хайтов - Село Яврово,Сф,БАН,1958 г.,стр.5-12. Вестник Пловдив,брой 9 от 1936 г.,стр.4/за писмото на дон Алвизо дел Гренада/.
Забележителности и възможности за туризъм в област Пловдив, може да разгледате в рубрика Забележителности.
Съседни области с възможности за туризъм са Смолян и Кърджали.
visits:
Всички права запазени 2009-2015 www.tourism-hotels-bulgaria.com