Туризъм и бизнес в България - настаняване хотели, курорти, комплекси, къщи, вили, развлечение, бизнес, забележителности, градове

Сeло Орехово Родопското Търново 

Сeло Орехово
Родопското Търново
 

За Родопите често казват, че са малко кътче от рая, подарено на хората. Който веднъж посетите тази планина, винаги остава в плена на великолепната природа, кристално чистия въздух и заобикалящата го отвсякъде красота.

В Родопския дял Чернатица, разположено по северния склон на р. Орешица на 900 м. надморска височина, ще откриете село Орехово. То е отдалечено на 60 км от Пловдив и 210 км от София.

Благодарният планински климат - мека зима, китна пролет, прохладно лято и преливаща от багри есен - прави селото предпочитано място за туризъм през цялата година.

Селото се намира в непосредствена близост до гр. Чепеларе и к. к. Пампорово, което го прави и добро място за ски туризъм и спокойствие в Родопите.

От години местните жители развиват туризъм и със всеки изминал ден осъзнават колко много ги е надарила природата и с удоволствие разказват на своите гости за забележителностите в региона и възможностите за туризъм и почивка:

- Водопад, намиращ се в местността Дуплево, на 0, 5 км западно от селото, скален пролом по поречието на река Орешица - защитен природен обект.

- Водопад, намиращ се в местността Скакалото, 0, 5 км южно от селото. Втори по височина водопад в страната с височина на 30 м. Защитен природен обект.

- Костен камък - скален масив, приличащ на огромна стена, над която расте великолепна смърчова гора.

- Ваклите дупки - намират се на 7 км южно от селото. Южен ерозиран склон с естествени скални пещерни образования, покрити с калцити.

- Челевешка пещера.

- Селото е известно и с прочутия връх Голям Персенк /2091 м надморска височина/ и с римски път, построен върху стар тракийски път, чиято каменна настилка е непокътната и до днес. В близост е и природният феномен Чудни мостове, за което сме ви разказвали в предишните си издания.

В рамките на един ден в областта може да посетите и пещера Ухловица, връх Рожен и обсерваторията. А защо не и пещерите Дяволско гърло и Ягодинска. На път за тези пещери ще се насладите и на невероятно кристално чисти реки, промъкващи се из между Триградско и Буйновско ждрело.

След дългите разходки вашите домакини ще ви посрещнат с родопски вкусни специалитети. А за ценителите на българския фолклор ще ви попеят и посвирят на каба гайда в автентични носии.

Всяка година жителите на това село организират курбан за здравето на всички и доброто на този свят. Екипът ни беше поканен на тази трапеза и останахме очаровани от гостоприемството на тези хора. Много пъти когато сме се сблъсквали с хора в тази страна, които се занимават с туризъм, но материята не им е позната и не им е в душичката. Били сме на ръба да се откажем да представяме страната по начина, по който го правим, но след поредното посещение на място, подобно на Орехово, с такива отзивчиви хора, намираме смисъла и продължаваме напред.

 
Данни
 
За вас представихме сдружение за еко туризъм с. Орехово.