Район “Тракия” Най-доброто място за живот под тепетата гр. Пловдив

наляво
наляво
надясно
надясно


 

Най-доброто място за живот под тепетата
 
Район “Тракия”
гр. Пловдив
 

Панелни блокове в „квартали-спални”, качество на живот и туризъм – доскоро тези три понятия бяха нещо несъвместимо. Но светът се променя, а с него се променят и понятията, с тях се променяме и ние. Това с пълна сила важи и за най-младия пловдивски район – „Тракия”. Според представителна анкета на пловдивските медии в края на 2008 година с над 4300 участници, район “Тракия” е обявен за “Най-добрият квартал за живеене в град Пловдив”. Във финалната надпревара районът бе предпочетен като място за живеене от 55,7% от участвалите в допитването пловдивски граждани – изключително признание от целия град.

А когато някъде започне да се живее добре, това място става притегателен център първоначално за жителите на околните райони, които идват да се разходят, да напазаруват, да отидат на заведение. Постепенно започват да идват хора от все по-далеч, броят им се увеличава, а това от своя страна поражда стремеж към създаването на повече обекти – търговски, спортни, развлекателни, културни, които да ги привличат. Така се завърта спиралата на развитието на туризма. Съвременният туризъм отдавна вече не е само почивка на море и планина или посещение на известни исторически обекти. Все по-бързо и интензивно се развиват съвременни отрасли като спортен туризъм, шопинг туризъм, развлекателен туризъм, бизнес туризъм. И за всички тях с всяка година условията в район „Тракия” стават все по-добри.

Нека се опитаме да разкажем как от квартал, в който можеш само да преспиш, „Тракия” се превърна в район, на чиито 61 000 жители почти не се налага да излизат от него, за да удовлетворят своите нужди, потребности и дори прищевки. Обратното, все повече хора идват тук от цял Пловдив, целия регион, а и от страната, било по работа, било за развлечения, почивка, разходки и спорт.

 Предистория

Пловдив е един от най-древните градове на света, по-стар от Атина, Рим и Картаген, но не са много хората, които знаят, че едно от основните доказателства за това е открито на територията на район „Тракия” – местността Ясъ тепе, недалеч от Аграрния университет. Разкопките, проведени там през миналия век от археолога Петър Детев, са доказали, че разкритото от него селище е обитавано непрекъснато от поне седем хиляди години – от епохата на енеолита. Би било добра идея да се направи възстановка на обекта, който безусловно ще привлича вниманието на туристите. Не са малко находките от римската епоха и средновековието, но най-вероятно повечето от тях все още чакат лопатата на археолога.

Съвременна история и урбанистика

Генералният план на район “Тракия” е създаден през 1968 г., преди да започне реалното му изграждане през 1973 г. от колектив под ръководството на именития архитект Иван Попов. Това е човек с интересна съдба и безспорен талант. Завършил е през 1950 г. Политехниката в гр. Бърно в Чехия, страна с многолетни традиции в градостроителството, което му е дало поглед върху най-съвременните тогава идеи на урбанистиката. При проектирането на „Тракия” не е допуснато презастрояване и преуплътняване на територията, а след наложения мораториум по Закона за устройство на териториите по комплексното застрояване това вече е и практически невъзможно. В район „Тракия” благодарение на обширните площи продължава активно жилищно строителство, като в последните години се налага монолитният градеж с раздвижени съвременни архитектурни решения.

След няколко административни преобразования през 1995 г. „Тракия” е обособена като отделен район на гр. Пловдив.

Следвайки европейските, а и световни правила за хармонична архитектура и жизнена среда, жилищните сгради в район “Тракия” са достатъчно отдалечени от основните пътни артерии в района, което ограничава шума и прякото въздействие на замърсяването на атмосферния въздух от транспортния трафик. Булевардите са широки, в много случаи със зелени разделителни ивици, с по три до четири ленти за всяко от платната. В „Тракия” не знаят какво е това задръстване. Можете дори да отидете там на разходка с кола и да покарате за удоволствие.

Няма проблеми с паркирането, а изградените и проектирани паркоместа трябва да стигнат за десетилетия напред.

 

Паметници и архитектурни обекти

Най-известният паметник в „Тракия”, който краси герба й, е този на хан Крум. Тринадесетметровата композиция включва шестметров постамент от черен гранит и бронзова фигура, представяща хана, изправен на седлото на своя кон, с меч в ръка. Отлята е от 3 тона метал в сопотската леярна и е дело на скулптора Николай Савов. Децата на район Тракия вградиха в основите на паметника послание за следващото поколение, което ще бъде отворено на 26 юли 2111 година. Тогава се навършват 1300 години от победата на Крум при Върбишкия проход над Византийския император Никифор. Посланието е поставено в специална урна, изработена от КЦМ. В нея има и списък с дарителите за построяването на паметника на хан Крум. Паметникът е открит от президента Първанов на 4 юни 2007 г.

Особен интерес с художественото си решение предизвиква паметникът, поставен в памет на убитите привърженици на Никола Петков от комунистическия режим.

На територията на района е изграден параклис “Свети Георги” и аязмо “Св. Козма и Дамян”. Вторият източно православен храм “Св. Княз Борис Покръстител”, който по идеен проект трябва да бъде сред най-внушителните в страната, е в процес на работно проектиране. Третият тракийски храм е католически храм “Свети дух”. Единственият в Пловдив училищен параклис в светско училище и училищен музей се намират в СОУ “ Св. С. Врачански”. Изградени са с труда на директора, учителите, служителите и учениците.

 Хайде на разходка

За да бъде приятна една разходка, е необходима зеленина и спокойствие. Всичко това „Тракия” ви го осигурява в изобилие.

Още при проектирането на района е предвидена и мощна зелена система, която да съответства на тогавашните български стандарти. Което създаде възможност с развитието на паркостроителството и облагородяването и залесяването на междублоковите пространства “Тракия” да е в съответствие и с най-новите изисквания към зеленината жизнената среда – тези на Европейския съюз.

На територията на район “Тракия” има обособени три парка – парк “Ротари”, парк “Майка и дете” и парк А-7-8 с обща площ 141 декара. Към това трябва да прибавим масива на “Лаута” – около 700 декара почти дива гора, където губите представа, че сте в града. Проектира се и нов парк “Кан Крум” на площ от 75 дка. Само за последните пет години са засадени нови 10000 дървета и 50000 храсти.

На територията на района се намира и Ботаническата градина, която ще бъде реконструирана в сътрудничество с Аграрния университет.

Район “Тракия” е подходящ за разходки на хора с увреждания поради скосяванията на тротоари към уличните платна и рампите при повечето обществени сгради и частни обекти.

Можете да отдъхнете на една от 1500-те пейки, докато децата ви си играят на някоя от десетките детски площадки.

В “Тракия” няма да се изгубите. Упътват ви към 2500 указателни табели – огромна разлика с центъра на Пловдив, а и на доста други градове, където ориентирането по правило е кошмар.

 Къде да хапнем и да се повеселим?

Каква кухня предпочитате – традиционна българска, италианска, гръцка, индийска, китайска? Всяка от тях, а и много други вкусотии ще откриете в 148-те заведения на района. От тях ресторантите са 33 броя, пицариите 3. Кафе сладкарници и сладкарници -15. Кафе аперитивите са 49, а кафе клубове и коктейл баровете са 24 на брой. Кафенета и бирарии – 22. Да не говорим за дискотеките, които събират младежите от целия град и околностите му. А пък любителите на киното предпочитат комплекса „Faces”.

 Къде да напазаруваме?

В „Тракия” се шегуват, че имат най-много молове и хипермаркети на глава от населението в страната. Районът се е превърнал в дестинация за шопинг туризъм още през време на социализма, когато са открити огромните за времето си РУМ Тракия, Детски свят, Мебелна къща. В последните години е трудно дори да изброим имената на новите търговски комплекси, като някои от по-големите са: Кауфланд, Сани, Европа, Юск, Аркадия, Форум Тракия, Ритейл парк Лендмарк – Баумакс, ДМ Спорт депо Пикадили, които се превърнаха притегателен център не само за пловдивчани, но и за жителите на целия регион.

 Спортът

В Тракия е базата на най-добрия в момента пловдивски отбор – „Локомотив”. Тя се намира на стадиона в парка Лаута и освен централната арена комплексът разполага със съоръжения за десетки видове спорт. В непосредствена близост е и спортната база на Аграрния университет, част от съоръженията на която са достъпни и за широката публика.

Най-големият в Южна България комплекс за водни спортове и атракции „Акваленд” не само осигурява почивка, спортуване и развлечения за многобройните си посетители, но там се организират състезания и спортни празници. За любителите на плуването работи и модерният басейн на комплекс SPS. Басейни има и в повечето учебни заведения. В извънучебно време те могат да се ползват от спортните клубове и любителите.

Комплекс „Екскалибур” е място за срещи и състезания на любителите на боулинга.

Край бул. “Санкт Петербург” се намира една от най-съвременните картинг писти в страната, където редовно се организират състезания и шампионати.

Там е и най-дългата (и най-добре поддържана) 3500 м велоалея, като колоездачите могат да я допълнят с алеите в парк Лаута. Още една велоалея е обособена за деца в парк А-7-8, която представлява и полигон за обучение на деца по безопасност на движението, със светофари и знаци.

 Как да стигнем?

Никакви проблеми. „Тракия” е свързана с всички пловдивски райони с 11 автобусни линии (от общо 30 в града) и с 6 линии на маршрутни таксита. Няма задръствания и достигате до възловите райони на града за не повече от 20 минути.

В район „Тракия” се намира и ж.п. гара „Тракия”, на която спират повечето влакове, пътуващи в източно направление от Пловдив.

 Текстове под снимките

 Аерофотографията дава най-добра представа за градостроителната концепция на “Тракия” - широки булевари без претоварено движение, огромни зелени площи, просторни паркове и липса на пренаселване и презастрояване.

Паметникът на хан Крум на скулпткора Николай Савов е издигнат през 2007 година и веднага се превръща в символ на район “Тракия”.

Всички детайли на облеклото и оръжието на хана и сбруята на коня се базират на автентични находки от епохата му. Паметникът е включен и в герба на района.

Паметник на привържениците на Никола Петков

Католическият храм Свети дух

Православният храм Св. Георги

Кътчета от тракийските паркове и градини и модернистичната чешма в парка “Ротари”

Редакцията на списание “Туризъм и бизнес” изказва благодарност на ръководството на район “Тракия”, гр. Пловдив и лично на кмета инж. Гиньо Матев за помощта и предоставените материали, които направиха възможна тази публикация.

 

С администрацията на район “Тракия” можете да се свържете на адрес:

4023 – Пловдив, ЖР “Тракия” бл. 16

Тел.:   032 68 23 23  032 68 23 23  , Факс: 032 68 03 16

e-mail: raiontrakia@abv.bg

www.trakia-plovdiv.com