ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ ВЕЛИНГРАД 

ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ ВЕЛИНГРАД
Началото на музейното дело в Чепинския край е поставено през 1909 г. от учителя и общественика Христо Масларов. По негова инициатива към читалището в Каменица е създаден Археологически музей, утвърден от Министерство на просвещението. През следващите десетилетия, както в цялата страна, се създават училищни и читалищни музейни сбирки. На тази основа през 1952 г. е основан Исторически музей – Велинград. Централен обект за посещение е родната къща на Вела Пеева и музеят почти половин век носи нейното име. Така той влиза в 100-те национални туристически обекти и в каталога “Музеите на света”.
Музеят предлага три постоянни експозиции - мемориална изложба “Вела Пеева”, етнографска изложба “Планината гостоприемен дом”, изложба “Великденски писани яйца”. В залите на музея често се експонират временни изложби, гостуващи от музеите от страната и чужбина.
И днес посетителите могат да се запознаят в мемориалната част на музея с живота на Вела Пеева, загинала през 1944 г. като участник в Съпротивата. Четири години по-късно – през 1948 г., новосъздадения град е кръстен с нейното име – Велинград. Музейната експозиция, посветена на героизма на 22 годишната девойка, ни разкрива не само моменти от нейния живот, но и събитията в годините преди и по време на Втората световна война. София, Пазарджик, Западните Родопи са местата, където съдбата й се вплита в бурните събития, определили историческия път на България.
Спецификата на северозападния дял от Родопите е представена в Етнографската експозиция “Планината гостоприемен дом”. Наред с разнообразни костюми на различните етнически и конфесионални групи, населяващи Чепинския край – българи християни и мюсюлмани, армъни, са представени богатствата на планината – гората, земята, водата. Многобройните минерални извори са привличали хората от векове със своите лековити свойства. Чрез каменни надписи и снимков материал са представени най-старите действащи бани в България, построени през 1750 – 1751 г. Дърводобивът също има своята вековна традиция, която е намерила полагащо място в експозицията с експонати и макети на старите водни съоръжения – чаркове и тепавици. Най-интересни са хората, населяващи този кът на Родопите и сътворили прекрасните образци на традиционната култура – писаните с восък и писалка великденски яйца, шарените чорапи и тъкани.
На характерната за Чепинския край традиция за изписване с писалка и восък на великденски яйца е посветена самостоятелна зала в музея. Представена е най-голямата в страната колекция от великденски писани яйца. Могат да се видят образци от Чепинския край и Велинград, от други райони от България, както и от Централна и Източна Европа. Представена е и популярната образователна програма на музея, с която вече десетилие възраждаме традицията на писаните яйца.
В най-скоро време посетителите на музея ще могат да се запознаят с живота и творчеството на един световно известен велинградчанин – великият бас Николай Гяуров. След смъртта му през 2004 г. неговият син Владимир и Румяна Гяурови дариха на Историческия музей вещи, снимки и документи принадлежали на именития оперен певец. С тях се постави основата на самостоятелна колекция и бъдеща експозиция. В нея ще бъдат представени оригинални костюми от оперни постановки в “Ла Скала”, Милано, матрица на монета сечена в Австрия с неговия лик, партитури, грамофонни плочи с негови изпълнения и снимки от живота му.
И след 100 години натрупан опит, Исторически музей – Велинград има амбицията по един модерен и атрактивен начин да запознава своите посетители с богатото културно-историческо наследство на Чепинския край.
 
Исторически музей - Велинград
ул. «Владо Черноземски» No. 4
гр. Велинград 4600, област Пазарджишка
Тел.:                0359/ 525 91
Редакцията благодари на рекламодателите от региона, които направиха възможна тази публикация.
 
Надписи под снимки
Сградата на музея и портрет от експозицията за Вела Пеева
Експозицията за Вела Пеева
Експозицията за великия български певец Николай Гяюров
Изложба “Писани яйца”