ИСТОРИЯ НА ФЕСТИВАЛА ГОРНООРЯХОВСКИ СУДЖУК 

ИСТОРИЯ НА ФЕСТИВАЛА ГОРНООРЯХОВСКИ СУДЖУК

Историята на този деликатес започва преди няколко столетия, когато предприемчиви горнооряховци създават рецептата за консервиране на месо чрез осоляване, узряване при висока температура и последващо изсушаване. За постигането на уникалния вкус допринасят и характерните, относително постоянни, климатични условия и слабите въздушни течения в региона.

Първото свидетелство за масовата продукция на горнооряховския суджук е ферман от 1538 г. на султан Сюлейман І Великолепни, с който дава правото на Рустем паша да владее земите и прибира данъците от производството на суджуци в Раховиче-и-гебр /дн. град Горна Оряховица/. През 1861 г. произведеният от горнооряховеца Михаил Николов суджук е отличен с медал на Международното изложение в Торино /Италия/. Силните местни традиции в направата на сухи колбаси са отразени и в книгата на известния австро-унгарски етнограф Феликс Каниц „Дунавска България и Балканът” /1882/. Реклама за производство на горнооряховски суджук от фамилия Недеви намираме в „Български алманах” от далечната 1911 г.

Традиционното използване на продукта като подарък и ястие при посрещане на гости способства той да стане емблематичен за Горна Оряховица, поради което е и назован с името на града. Във времето горнооряховският суджук се утвърждава като предпочитан деликатес в празничната трапеза на българина. Заради значителния брой потребители, които одобряват вкусовите качества на продукта „Горнооряховски суджук”, производството му е от важно икономическо значение за град Горна Оряховица.

В тази връзка през 2006 г. сдружението на местните производители на суджук предприе стъпки за защита на географско указание за деликатеса в Европейския регистър на земеделските продукти и храни със защитени географски означения. При успешна защита, правото да произвеждат и етикетират „Горнооряховски суджук” в целия Европейски съюз ще имат единствено месопреработвателни предприятия, регистрирани и разположени в границите на град Горна Оряховица. През 2008 г. със заповед на Министъра на земеделието и храните спецификацията за регистрация на „Горнооряховския суджук” бе защитена на национално ниво и изпратена за одобрение и вписване пред Европейската комисия в Брюксел. Така емблематичното ястие на Горна Оряховица е на път да се превърне в Първия традиционен български хранителен продукт, който получава защитено географско означение.

През 2007 г. Община Горна Оряховица реши по своеобразен начин да отдаде почит на един от най-популярните си символи. На 27 май в парк „Градска градина” се проведе първият Празник на горнооряховския суджук. В проявата се включиха всички местни производители. Празникът, бе посрещнат с огромен интерес не само от жителите на града, но и от неговите гости, сред които имаше делегации от Германия, Италия, Русия, Турция, Беларус, Румъния и Унгария. По този начин бе възроден един от старите горнооряховските празници „Варакосване” – отбелязван в началото на ХХ век с голямо шествие от местните касапи и месопроизводители.

След големия успех на първото издание Община Горна Оряховица реши да включи проявата като традиционна в своя Културен календар и прие нейното ежегодно провеждане всяка последна седмица на месец май. Така на 31 май 2008 г. се проведе вторият Празник на горнооряховския суджук. Събитието бе допълнено с различни съпътстващи атракции – кулинарни състезания; сцена на открито с изпълнения на местни и гостуващи изпълнители и водещ Руслан Мъйнов; тениски, престилки и знаменца с надпис „Аз обичам горнооряховски суджук” и др. Фирмите производителки отчетоха почти удвоена консумация на деликатеса спрямо първото издание – близо 6 тона изяден суджук за целия празничен ден!

• И тази година фестивалът бе открит на същия ден. Фирмите-участнички бяха поставили своите скари, щандове и места за сядане на определената им търговска площ. Проведе се празнично шествие на „чорбаджиите на Горна Оряховица” /кмет, заместник кметове и общински съветници/ с файтон от сградата на Община Горна Оряховица до парк „Градска градина”, придружавани от актьорите на Младежки театър „Алтернатива”, облечени в карнавални костюми. Имаше кулинарно шоу на учениците от Професионална гимназия по хранителни технологии „Проф. д-р Асен Златаров”, забавни игри за деца и родители, и състезания за публиката, концерти на фолклорни формации от горнооряховските читалища – фолклорен ансамбъл „Сидер войвода”, фолклорна компания „Сидер войвода, фолклорен ансамбъл „Ряховчани” и др.

Фестивалите за съжаление имат край, но приказният суджук е винаги по рафтовете и в заведенията на града и дори само този деликатес е добър повод да посетите Горна Оряховица.